Az Intel leépíti a különálló alaplapgyártással foglalkozó részlegét

Nem biztos, hogy sokan tudják, de az Intel az asztali processzoraihoz saját fejlesztésű alaplapokat is kínál, így lényegében aktív résztvevői az alaplappiacnak. Ez azonban a cég friss közleménye szerint nem marad így sokáig. Az Intel ugyanis három éven belül teljesen le szeretné építeni a különálló alaplapgyártással foglalkozó részlegét, és inkább az összeszerelt gépek piacára kínálnának folyamatosan megújuló alaplapdizájnokat. Ennek az első képviselője a NUC, ami a cég saját megoldása az apró PC-kbe, és lényegében a Nano-ITX, illetve a Pico-ITX szabvány méretei közé ékelődik be.

A jövőben a vállalat ezt az irányt szeretné követni, mivel egyre kisebb az egyénileg összeszerelt asztali PC-k, azaz a DIY gépek piaca. Márpedig az Intel külön megvásárolható alaplapjai ide neveznek, de a vásárlóbázis csökkenésével a vállalat fokozatosan leállítja a gyártást, aminek az eredménye, hogy három éven belül eltűnnek a piacról az Intel alaplapjai. Természetesen a partnerek esetében nincs mitől tartani, ergo alaplap mindenképp lesz, csak nem az Inteltől, hanem egy másik cégtől. A döntés egyébként a partnerek számára mindenképpen hasznos, hiszen a folyamatosan csökkenő piacról lényegében kiesik egy szereplő, vagyis a még versenyző gyártóknak nagyobb szelet jut majd abból a bizonyos tortából.

A vállalat a döntésével a szabványos alapok ellen is dolgozik valamennyire. Az elterjedt és lényegében mindenki által használt kategóriák mellett a saját fejlesztésű thin Mini-ITX és a NUC arra jó, hogy az Intel a saját igényei szerint alakítson ki alaplapszabványokat. Ezt a gyártók természetesen átveszik, hiszen több gépet olcsóbb szabványos alapokra építeni, ugyanakkor ezeknek a dizájnoknak a képességeit az Intel szabja meg. A vállalat ezzel lényegében minden fejlesztést a maga igényei szerint tervez, így főleg az integrálás erősítésére, illetve a teljesen platformszintű megoldásokra koncentrálhatnak a jövőben.

Az Intel a Haswell generációra még készül új alaplapokkal, de a Broadwell termékek esetén a vállalat már nem fog semmilyen alaplapot fejleszteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés