Hirdetés

Hamarosan megvásárolható az Intel NUC tenyérpécéje

Az Intel az idei IDF-en prezentálta komolyabban a NUC (Next Unit of Computing) platformot, ami tulajdonképpen egy mini számítógépplatform lenne, Intel Core i processzorra alapozva. Az Intel NUC-cal a gyártó egy olyan szabványos megoldást akar megteremteni, ami akár x86-os konkurenciája lehetne a kisméretű ARM platformoknak, de a cél inkább egy új alaplapszabvány megteremtése lehet, amit aztán a Zotac Zbox nano termékekhez hasonló megoldások építésénél lehetne felhasználni, vagy akár kisméretű, alacsony fogyasztású asztali PC-ket is lehetne belőle építeni.


(forrás: AnandTech)

Az Anandtech kézhez kapta az első végleges darabot, illetve darabokat, ugyanis első körben két konfigurációban kerül piacra a NUC, de ezek között csak a felszereltségben lesz eltérés, teljesítményben nem. Mindkettőbe aktív hűtéssel ellátott ULV-s, azaz 17 wattos Intel Core i3-3217U (Ivy Bridge) processzor kerül az Intel QS77 Express vezérlőhíd mellé, a memória fogadására pedig két DDR3 SO-DIMM áll bevetésre készen. Bővítőfoglalatokkal is ellátták az apróságot, így két mini PCI Express várja, hogy a felhasználó megtöltse egy félmagas Wi-Fi kártyával és teljes méretű mSATA SSD-vel – előbbihez a gyártó már előre odakészítette az antennák csatlakozóit. A külső perifériák csatlakozását három darab USB 3.0 porton keresztül oldhatjuk meg. A DC3217IYEA és DC3217BY jelzéssel ellátott termékek közti különbséget a Gigabit Ethernet és a Thunderbolt port megléte, vagy éppen meg nem léte jelenti. Előbbi verzión megtalálható a vezetékes hálózati vezérlő és annak csatlakozója, és nincs rajta Thunderbolt, cserébe dupla HDMI kimenetet kapunk, míg utóbbiról az Ethernet hiányzik és egy HDMI-t kapunk, míg a másik helyét egy Thunderbolt aljzat foglalja el.


(forrás: AnandTech)

Korábban még nem volt tisztázott, hogy a NUC csomag konkrétan mit rejt a 10 x 10 cm-es processzorral egybeintegrált alaplapon kívül, de most ez is kiderült: a 65 wattos külső tápegység, a ház, illetve egy VESA rögzítőkeret (amivel VESA furatokkal rendelkező monitor hátlapjára szerelhetjük fel) lesz része az összeállításnak. Sajnos az IDF-en említett SSD-nek nyoma sincs, ami érthető, hiszen alaposan megdobná az árat, így viszont mindenki maga döntheti el, hogy mekkora tárterületű és ár/teljesítmény arányú tárolóra van szüksége. Ezenkívül a vezeték nélküli hálózati csatoló beszerzése is a felhasználóra hárul, sőt az AnandTech információi szerint még a tápkábelt is külön kell majd megvásárolni, így a gyártónak nem kell földrészenként/országonként eltérő csomagokkal bíbelődnie – ahogy leesik a csomagolósorról, máris mehet bármelyik piacra.

A ház mérete 4 x 4 x 2 hüvelyk (nagyjából 10,16 x 10,16 x 5,08 cm) és alapból fekete színű, de a fedél színe árulkodó lesz, ugyanis a Thunderboltos verzió tetejét pirosra festették, míg a másik a házzal harmonizáló fekete lesz. Előlapján mindössze egy USB kaput találunk, minden más csatlakozó a hátoldalon kapott helyet. Itt további két USB port, Intel HD Graphics 4000 IGP-hez kapcsolt HDMI kimenet(eket), egy Kensington zár, tápbemenet trónol, illetve a felszereltségtől függően itt lesz a Thunderbolt vagy Ethernet kapu is. Sajnos analóg és digitális hangkimenetnek hűlt helye van, ami nem túl jó hír, ha valaki asztali PC-nek vagy HTPC-nek akarná használni, de a HDMI-ből nem tud hangot kinyerni.


(forrás: AnandTech)

Az Intel NUC értékesítése decemberben kezdődik 300-320 dollár közötti áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés