IDF: Új Intel platform a digitális otthonok számára

Az Intel San Francisco-i fejlesztői fórumának második napján Don MacDonald, a Digital Home Group vezetője beszélt a vállalat koncepciójáról az informatika és a szórakoztatóelektronika közeledését illetően. Az előadás alighanem legnagyobb visszhangot kiváltó része az volt, amikor MacDonald és Merlin Kister, a program menedzsere bejelentette a Viiv (ejtsd: vájv) névre keresztelt platformot. Maga a logó és a név már régóta ismert volt, ám tartalommal eddig senki nem tudta megtölteni, a sajtóban a legvadabb találgatások születtek a végül valóban „hétköznapinak” bizonyuló technológiát fémjelző jelképekre.


MacDonald, Kister és a Viiv logó

Az Intel korábban is kínált beágyazott rendszerekbe illő megoldásokat, ám most ennél is tovább lépett. A Viiv logót olyan számítógépek viselhetik, amelyek alkalmasak digitális multimédiás tartalmak feldolgozására, és – a Centrino mobil platformhoz hasonlóan – meghatározott alkotóelemeket (az Intel által készített kétmagos processzort, chipsetet, platformszoftvert és legalább vezetékes hálózati interfészt) tartalmaznak. A vállalat nem köti meg, hogyan kell kinéznie a gépnek, lehet hi-fi toronyba illeszthető eszköz, de akár egy hagyományos PC-házba is beköltöztethető; a Viiv konfigurációk szériafelszereléséhez távirányító is tartozik.

Operációs rendszerként a Windows XP Media Center Editiont telepítik. A tárolt digitális tartalmak hálózaton történő megosztásához médiaszerver szoftver is jár, amely szükség esetén „röptében” kódolja át a megtekinteni, hallgatni kívánt anyagokat; a jogvédett tartalmak megosztására a másolásvédelemmel ellátott DTCP-IP protokollt alkalmazzák. Megkötés a hangrendszerrel szemben, hogy legalább 5.1 csatornásnak kell lennie, a tévétuner nem kötelező része a rendszernek. Egy szórakoztatóelektronikai hibridtől az is elvárható, hogy gyorsan be és ki lehessen kapcsolni; erre a Quick Resume állapot szolgál, amely az operációs rendszer bootolása után bármikor lehetővé teszi az azonnali használatba vételt, illetve kikapcsolást. Az Intel partnerei várhatóan 2006 első negyedévétől kínálnak Viiv platformra épülő gépeket.


MacDonald a Golden Gate-tel

MacDonald egy Golden Gate névre keresztelt minta-PC-t is bemutatott, amelyben már a kétmagos Yonah mobil processzor dolgozik, így kis fogyasztás mellett is elegendő teljesítményt nyújt nagy felbontású videók kezeléséhez vagy akár modern játékokhoz is.

Az Intel ez év áprilisában vásárolta fel az izraeli Oplus Technologiest, melynek köszönhetően a szórakoztatóelektronika klasszikus műfajaiban is szolgál újdonságokkal. Lapos, nagy felbontású tévékbe szánják az Oplus MN301 „system-on-a-chip” vezérlőt, amelyet az Oplus Image Perfecting Engine képminőségjavító technológia egészít ki. Az Intel máris szállítja gyártásra kész referenciáit.

A digitális otthon víziójának egyik kulcseleme a különféle készülékek közötti kommunikáció biztosítása. MacDonald kiemelte az Intel szerepét olyan szervezetekben, mint a Digital Living Network Alliance, illetve olyan szabványok kidolgozásában, mint a WiMAX és a Wireless USB. A vállalat nemrég csatlakozott a HomePlug Industry Alliance-hoz is, ahhoz a szervezethez, amely az otthoni elektromos hálózaton keresztül történő adatátvitel szabványait gondozza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés