Fujitsu Siemens eszközök digitális otthonokba

A Fujitsu Siemens Computers a berlini IFA 2005 kiállításra időzítette új multimédiás készülékeinek bejelentését. A házimozizáshoz alkalmas kijelzőkön túl a digitális otthon koncepciójába illő Activy termékcsalád egy médiaközponttal és egy médiaadapterrel bővült, továbbá bemutatkozott egy új Scaleo E sorozatú számítógép is.

Az Activy Media Center 570 merevlemezre és DVD-re is rögzít analóg vagy digitális (DVB-T, DVB-S) tévéadásokat, emellett sokféle multimédiás anyag lejátszására és tárolására alkalmas. Két tunerének köszönhetően egy műsor rögzítésekor nézhető akár egy másik csatorna, és persze kötelező a time-shifting szolgáltatás is. A nagy felbontású videókat is kezelő eszköz támogatja a DVI szabvány részét képező HDCP protokollt, így jogvédett filmek is lejátszhatók segítségével.

A Media Centert hálózati interfésszel is ellátják, így az az otthoni hálózatra vagy az internetre kapcsolódva tesz elérhetővé más rendszereken tárolt médiafájlokat vagy online adókat. A felvett videókon egy beépített funkció révén alapvető szerkesztési műveleteket lehet végrehajtani, így a műsor például a reklámoktól megszabadítva kerülhet az optikai lemezre. A formátumlistán már a kétrétegű korongok is szerepelnek. A készülékhez természetesen távirányító is jár; fotók nézegetését memóriakártya-olvasó teszi kényelmessé.

Tárolási, rögzítési képesség mellőzésével érkezik az Activy Media Player 150. A multimédia-adapter egy Activy Media Centeren vagy egy megfelelő, UPnP-kompatibilis szerverszoftverrel ellátott PC-n tárolt fájlok lejátszására képes vezetékes Ethernet vagy vezeték nélküli Wi-Fi hálózatot használva közvetítő közegként. Emellett USB 2.0 porttal rendelkezik, így külső merevlemezek vagy kártyaolvasók révén is ellátható anyagokkal.

A készülék standard és nagy felbontású, MPEG-2/4, DivX vagy WMV9 kódolású videókat, illetve MP3, WMA, AAC, OGG Vorbis és DTS/AC3 hangfájlokat tud lejátszani, ezenkívül JPEG formátumú állóképek megjelenítésére is használható. Ugyancsak kompatibilis a Windows Media jogmenedzsmenttel.

Noha megjelenésében leginkább a Media Centerre hajaz, teljes értékű PC a Scaleo E. A nappalikban is bátran elhelyezhető gép a Windows XP Media Center Edition operációs rendszerre épül, rendelkezik tévétunerrel, távirányítóval, DVI és Scart csatlakozókkal, 7.1 csatornás audiovezérlővel. Funkciólistáján természetesen megtalálható a tévéműsorok megtekintése és felvétele (akár winchesterre, akár optikai lemezre), amit előre is be lehet programozni.

Mindhárom fenti készülék novembertől lesz megvásárolható; pontosabb műszaki specifikációkat és árakat is akkor várhatunk a vállalattól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés