Gdium: mini notesz merevlemez nélkül

Az Emtec igazi unikummal nevez be a kicsi és relatíve olcsó noteszgépek versenyébe. A Gdium fő édekessége, hogy a Kínai Tudományos Akadémia komputertechnológiai intézetében kifejlesztett, majd a globális értékesítések előmozdítása érdekében az STMicroelectronics programjába is beemelt Longsoon processzor köré épül. A MIPS-alapú, 64 bites chip órajele 900 MHz. A netbook beépített merevlemezt vagy SSD-t sem tartalmaz, az operációs rendszer, a programok és a felhasználói adatok egyaránt az ún. G-Keyen foglalnak helyet. Ez lényegét tekintve egy olyan USB-s pendrive, amely becsúsztatható a noteszbe. A megoldással a gyártó azt szeretné elérni, hogy a tárkapacitás a későbbiekben bármikor bővíthető legyen, illetve több G-Key beszerzésével minden felhasználó teljesen testre szabott szoftverkörnyezetet vehessen igénybe, a fizikai elkülönítés ráadásul a biztonsági kockázatokat is csökkenti.

Emtec Gdium

A Gdium 250 x 182 x 32 milliméteres készülékháza csupán 1,1 kilogrammot nyom a mérlegen. 10 colos kijelzője 1024x600 pixeles felbontásra képes. A noteszgép 512 MB DDR2 memóriával és Silicon Motion videovezérlővel rendelkezik. Van a G-Key csatlakozóján kívül még két USB portja, SDHC kártyaolvasója, Fast Ethernet és 802.11b/g Wi-Fi interfésze, webkamerája, D-Sub monitorkimenete, valamint mikrofon- és fejhallgató-csatlakozója.

Emtec Gdium

A netbookon Mandriva Linux fut, és számos open source alkalmazást is telepítenek cserélhető tárolóegységére (Firefox, Thunderbird, Open Office, Gimp stb.). A G-Key kezdetben 8 és 16 gigabájtos kapacitással rendelhető, második generációs változata pedig már SIM és microSD kártyaolvasóval is el lesz látva. A hamarosan megjelenő Gdium perifériáknak köszönhetően (nagyobb kapacitású G-Key, SDHC memóriakártya) a mini notebook tárhelyét tulajdonosa akár 32 gigabájtra is növelheti, és opcionális DVB-T tuner, Bluetooth adapter, hangszórópár, valamint egér is szerepelni fog a gyártó kínálatában. A 10 hüvelykes Gdium szeptembertől vásárolható meg 399 eurós ajánlott fogyasztói áron, a 8,9 colos változatra viszont év végéig várnunk kell.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Gdium

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés