Galaxy Tab blog: reflektorfényben a Galaxy Tab 8.9

Tegnap zajlott le a Samsung Unpacked a CTIA Wireless kiállítás, amely az orlandói Orange County Convention Centerben került megrendezésre. Mint azt az előzetes hype-olásból sejteni lehetett, a koreai cég műsorában a táblagépeké volt a főszerep: egyrészt lehullt a lepel a Galaxy Tab család új tagjáról, a 8.9-ről, másrészt az árazási politikára is fény derült, bónuszként a Tab 10.1 specifikációin is csiszoltak egy kicsit.

Kezdjük a sort az új táblával! Az új jövevény rengeteg aspektusban megegyezik a Barcelonában bemutatott Galaxy Tab 10.1-gyel. Egy Honeycombot futtató masináról van szó, amely egy 1280x800 képpont felbontású képernyővel lesz szerelve, amely a várakozásoknak megfelelően 8,9 hüvelyk képátlójú. A borítás alatt szintén egy kétmagos, magonként 1 GHz-es processzort találunk, melynek a pontos típusa nem ismert, mi egy NVIDIA Tegra2 250-re gyanakszunk, alternatívaként még esetleg az Exynos jöhet szóba.

Természetesen kapunk egy 3 megapixeles hátlapi és egy 2 megapixeles előlapi kamerát is, előbbi mellett egy LED-es villanó is található, ráadásul akár 720p-s videókat is rögzíthetünk vele, bár ez már annyira nem nagy szám manapság. Az adatkommunikációs képességek is megegyeznek a 10.1-nél tapasztalhatóval, kapunk egy négysávos UMTS-modult (950/900/1900/2100 MHz), HSPA+-t (21 Mbps), Bluetooth 3.0-át, USB2.0-át és természetesen egy Wi-Fi chipet is (IEEE 802.11a/b/g/n). Szenzorok tekintetében pedig egy giroszkópot, egy gyorsulásérzékelőt, egy fényérzékelőt, egy GPS-t és egy digitális iránytűt kínál a Galaxy Tab 8.9.

Az MWC-n nagy dérrel-dúrral beharangozott legvékonyabb tablet a piacon címet egy pillanat alatt elvette a cégtől az Apple az iPad 2 bejelentésével. Ez nagyon nem eshetett jól a koreai cégnek, ugyanis sokat faragtak a tábláik vastagságán, a Galaxy Tab 8.9 például csak 8,6 milliméteres (szemben az iPad 2 8,8 milliméterével). A 230,9 milliméter magas és 157,8 milliméter széles táblagép tömege pedig 470 gramm, amivel a legkönnyebb tabletek közé tartozik. A 6000 mAh-s akkumulátorral szerelt gép belső memória tekintetében három verzióban lesz kapható, ez 16, 32 vagy 64 GB-os kapacitást jelent.

Szoftveres oldalon kapunk egy Quickoffice HD-t, a szokásos Samsung Hubokat (Social, Music és Readers), valamint az alap Google-szolgáltatásokat (mint a Google Talk Video Chat, Maps, Books stb). Ez eddig semmi extra, az igazán érdekes dolog az új felhasználói felület, amelyet a Honeycomb UI fölé húzott fel a koreai gyártó. Az új UI a TouchWiz UI tablet-verziója, melyről egyelőre nem sokat lehet tudni, az biztosnak tűnik, hogy egy extra widgetkészletet kapunk, amelyek beépülnek a honeycombos felületbe, nem pedig lecserélik azt – szerencsére. A minialkalmazások átmérezhetőek lesznek, valamint tartalmazni fog egy alsó dokkpanelt, amely nagyon hasonlít az OSX dokkolójához. Meglátjuk, mi fog kisülni belőle, egy rövid bepillantásért ajánlom az alábbi videót.

A show végén a megjelenési dátumokra és a várható árakra is fény derült. A Galaxy Tab 10.1 csak Wi-Fi-vel szerelt változata június 8-án vonul be a boltokba; a 16 GB-os modellért 499 dollárt, a 32 GB kapacitásúért pedig 599 dollárt kell majd leszurkolnunk, ez 95 000 és 114 000 magyar forintnak felel meg. Természetesen a nagyobbik testvér is megkapta az új TouchWiz UI-t, emellett új hátlapot és a barcelonai specifikációktól eltérő, gyengébb elsődleges kamerát kapott, a fényképező 8 helyett 3 megapixeles lett. A méreteket tekintve is történtek változások, az alig egy hónapja bejelentett 246,2 x 170,4 x 10,9 millimiméteres dimenziók helyett egy 256,6 x 172,9 x 8,6 milliméteres gép lett az eredmény. Érdekesség, hogy az eredeti méretekkel és 8 megapixeles kamerával szerelt táblagép is forgalomba kerül, viszont Európában csak a Vodefone-nál lehet majd kapni.

A Galaxy Tab 8.9 Wi-Fi-only verziója szintén nyár elején érkezik, a 16 GB-os modell 469 dollárba, a 32 GB-os pedig 569 dollárba (89 000 és 108 000 forint körül) kerül majd. Ezzel sikeresen alálőttek a 499 dolláros iPad 2 indulóárának, ha mellécsapjuk a nagyobb felbontású kamerákat és a vékonyabb és könnyebb formatervet, talán fel tudja venni a versenyt az iPad 2-vel; persze biztosat csak a megjelenés után tudunk mondani.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények