Galaxy Tab blog: Galaxy Tab 10.1 a világ ellen

A Galaxy Tab 10.1 debütálása már nagyon közel van, vele nagyjából egyszerre viszont a többi gyártó is piacra dobja a saját táblaalapú megoldását. A mai cikkben ezeket fogjuk összehasonlítani, már amennyire a specifikáció alapján lehet; lévén komolyabb tesztre még egyiket sem kaptuk meg. A Samsung masinája mellett rajthoz áll a Motorola Xoom, az LG Optimus Pad, az iPad 2, a HP TouchPad és a BlackBerry PlayBook; a hardveres és szoftveres képességeiket az alábbi táblázat foglalja össze. A felsorolás a HTC Flyerrel lenne teljes, a taiwani gyártó csodájáról viszont néhány részleten kívül (mint például az 1,5 GHz-es processzor és a Sense felület) nem sok mindent lehet tudni, a táblázatot pedig nem szerettem volna kérdőjelekkel teletűzdelni.


Katt a képre a nagyobb méretért!

Bár hazánkban hivatalosan még egyik új generációs táblagép sem kapható (sőt a legtöbb külföldön sem érhető el), az a specfikációkon is látszik, hogy nagyjából azonos hardverrel vannak szerelve a gépek; a RAM mennyiségében, az akkumulátor kapacitásában, az adatkommunikációs képességekben és a belső memória terén csak nüansznyi különbségeket lehet felfedezni. Ráadásul mind a hat gyártó a felsőkategóriában indítja gépeit, ahol így nem lesz könyű a választás. A legtöbb extra képesség és funkció valószínűleg a megjelenésig rejtve marad a felhasználótól; esetleg a processzor, az elsődleges kamera és a kijelző tulajdonságait érdemes megnézni.

Processzor

CPU-szinten két csoportra oszthatjuk a versenyzőket. Az egyik a Honeycomb-NVIDIA csapat: érdekes módon az Android 3.0-t futtató gépek mindegyikét a kétmagos, magonként 1 GHz-en ketyegő Tegra 2 hajtja meg. A másik csoport egy kissé szedett-vedett, megtalálható itt minden, a közös pont a két processzormag megléte. Az órajelcsatát a HP nyerte meg, hiszen a TouchPad processzora magonként 1,2 GHz-en fut.

Elsődleges kamera

A képalkotás terén három gépet lehet kiemelni a tömegből; legalábbis a specifikációk alapján. Az egyik természetesen az LG Optimus Pad a 3D-s felvételeivel; a dolog jól hangzik, viszont az igazsághoz tartozik, hogy a táblagép képernyőjén nem élvezkedhetünk a térhatású képeken, ehhez egy külön készüléket kell megvásárolnunk. A másik két díjazott a BlackBerry PlayBook és a Samsung Galaxy Tab 10.1, lévén a mezőnyből csak ezek képesek 1080p-s videók rögzítésére. Persze ezek csak nyers számok, a képminőség már más tészta; ez is csak a részletes teszt során fog eldőlni.

Képernyő

Bár a kijelző értékelésénél a felbontás csak egy szempont a sok közül, a mai bejegyzésben csak ezzel tudunk foglalkozni, a betekintési szöget, színmélységet és színhűséget, valamint a kontrasztot és fényerőt a részletes tesztre hagyjuk. Az általunk vizsgált gépek között összesen négy képernyőméret található: a Galaxy Tab 10.1 és a Xoom 10,1 hüvelyken, 1280x800-as felbontással támad, a HP TouchPad és az iPad 2  9,7 hüvelykes és 1024x768 pixeles kijelzőkkel vonul harcba. Az Optimus Pad egy 8,9 hüvelykes, 1280x768 képpontos megjelenítőt használ, a PlayBook pedig a legkisebb képernyővel szerelt modell a maga 7 hüvelykével és 1024x600-as felbontásával.

Igazából egyik gépet sem lehet kiemelni; mindegyik másban gyenge és másban erős. Egy biztos: a sok induló jót tesz a versenynek, a gyártók folyamatosan felüllicitálják egymás specifikációit. A következő néhány hónap igen izgalmas lesz tabletfronton.

dr. Kind

Azóta történt