Galaxy Tab blog: a Super PLS panel és ami mögötte van

A tengerentúlon már kapható a 10,1 hüvelykes kijelzővel szerelt Samsung Galaxy Tab 10.1, ezért a táblagépről szóló tesztekben egyre több információt nyerhetünk az újgenerációs tabletről. Így derült ki a Galaxy Tab 10.1 kijelzőjének technológiája is: a hírek alapján egy Super PLS panellel van dolgunk, a technológiáról anno már mi is hírt adtunk. Arról még nincsen információ, hogy a koreaiak ugyanezzel a megjelenítővel fognak-e operálni a 8,9 hüvelykes verzióban.

A PLS rövidítés a Plane to Line Switching szavakat takarja, és a megjelenítővel a Samsung az Apple iPad táblagépekben használt IPS (In-Plane Switching) kijelzők ellen szeretne harcba indulni. A speciális LCD kijelző fő erénye, hogy a betekintési szög tekintetében hozza a gyakran etalonnak tekintett IPS szintjét, amely azt sugalmazza, hogy a táblagépet szinte teljesen elforgatva is tűéles és színhű képet láthatunk majd. A fényerőre is rákontráztak, a PLS megjelenítő 10 százalékkal erősebb ezen a téren, mint a konkurrens IPS technológiát alkalmazó kijelzők, ráadásul a fejlettebb gyártási technológiának köszönhetően 15 százalékkal kevesebbe kerül az előállítása.

A Super PLS technológiával gyártott panelek maximális felbontása 1280x800 képpont, amit ki is használ a táblagép. A 10,1 hüvelykes kijelző pixelsűrűsége 149 ppi, azaz pixel per inch, vagyis négyzethüvelykenként (ami nem hangzik túl magyarosan, egy 2,54 centiméteres oldalakkal rendelkező négyzetet kell elképzelni) 149 x 149 képpont helyezkedik el a megjelenítőn. Lassan, de biztosan közeleg a magyarországi premier is, így remélhetőleg hamarosan mi is rátenyerelhetünk a masinára, hogy első kézből be tudjunk számolni a Samsung új táblagépéről.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények