Galaxy Tab blog: a TouchWiz esete a Honeycombbal

Azon már régóta nem lepődik meg senki, hogy a Samsung által előszeretettel használt TouchWiz UI az új táblagépeken is jelen lesz. Párszor már kaptunk is egy-egy ízelítőt a dologból, de ezek általában valamilyen kétes forrásból szivárogtak ki. Most azonban megjelent egy hivatalos (és igen hosszú) promó videó, amelyen többek között az átvariált felületet is bemutatják.

A Samsung szinte az összes felületen ott hagyta a névjegyét: az eddigi futurisztikus, halványan derengős dizájn helyett egy egyszerűbb, főleg fehér színnel operáló felületet kapunk. Nem azt mondom, hogy csúnya, de be kell vallanom, az eredeti Honeycomb kinézet nekem jobban tetszett. Ugyanígy lecserélték a vezérlőbillentyűk ikonkészletét, és a jobb alsó sarokból előhívható quick settings fül is átesett egy laza vérátömlesztésen: az egyes beállításokat egy vízszintesen görgethető mezőben kapcsolgathatjuk ki és be. Ehhez hasonlóan a virtuális billentyűzetet és a szövegkijelölés grafikáját is átbuherálták, azonban utóbbi kettő csak a vizualitásban tér el az eredetitől, újabb funkciókat nem sikerült felfedeznem a felvételen. Az átméretezhető minialkalmazásokat is megtekinthetjük a videóban, de ez nem kimondottan újdonság, lévén az Android 3.1 kapásból képes erre.

Valódi újítás az úgynevezett miniapps megjelenése. Az alsó sáv közepén előhúzható panel hat alkalmazást rejt, amelyeket bárhonnan elérhetünk, függetlenül attól, hogy éppen mi fut a képernyőn. Az applikációk között task managert, naptárat, világórát, jegyzetelőt, számológépet és zenelejátszót találunk. A koreai gyártó másik specialitását, a hub-rendszert is sikeresen átültették a táblákba. A sokak szerint kissé felesleges programok között e-book és újságolvasót (readers' hub), zenebolttal egybeépített lejátszót (music hub) és egy programot kapunk, amely a közösségi portálok tartalmát sűríti egybe (social hub).

A videó végén a Galaxy Tab 10.1-hez vásárolható hivatalos kiegészítőkre is fény derül. Beruházhatunk asztali dokkolóba, billentyűzetbe, bluetoothos klaviatúrával egybeépített tokba, klasszikus és könyvként összecsukható tartóba, valamint egy HDTV adapter is elérhető lesz a készülékhez. De elég a szájtépésből, lássuk a felvételt!

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények