Fujitsu blog: 7 Gbps-os sebesség vezeték nélküli dokkolón!

A Münchenben megrendezett Fujitsu Forum legfrissebb és számunkra legérdekesebb notebookja a Lifebook S936 volt. Az S családba olyan laptopok tartoznak, amelyeket könnyűre és vékonyra formáltak, viszont a fogyókúránál odafigyeltek, hogy ne túlozzák el, ne menjen a használhatóság rovására. Így megmaradt például az optikai meghajtó, ami helyére második akkumulátor tehető, és az Ethernet portról vagy éppen a dokkolóról sem kell lemondani.


[+]

Először szerepelt Európában a nagyközönség előtt a Lifebook S936, ami annyira új, hogy még csak japán billentyűzetes prototípusokat tudtak mutatni belőle. A Skylake processzorral és 13,3 hüvelykes, akár 2560x1440 pixeles kijelzővel ellátott, mindössze 1,19 kilogrammos újdonság különlegessége, hogy a Fujitsu első Wireless Docking támogatású modellje. Ezt a technológiát az Intel fejlesztette ki, és a Wireless Display utódjának tekinthető, de nem csak képet, hanem a perifériák adatforgalmát is továbbítja, így nem kell a klasszikus dokkolóval bajlódnunk.


[+]

A sebesség pedig elképesztő. 60 GHz-en működik a dokkolás 7 Gbps-os elvi sávszélességgel, így a garantált 1,5 méteres (tehát asztal körüli) távolságban két 4K-s videó párhuzamos streamelésére is képes. A helyszínen egy Full HD-s videó futott bemutatóban, azt 8-10 méterről is akadásmentesen továbbította. Nagyon elegáns volt a notebook dokkolóra való csatlakozása: amikor megfelelő közelségbe kerültünk hozzá, automatikusan létrejött a kapcsolat, csak a legelső összekötéskor kellett egy kicsit konfigurálni.

Az Intel technológiája alapvetően nyitott, tehát az egyik gyártó Wireless Docking eszköze kompatibilis lehet a másik gyártóéval, de ez az átjárás akár le is zárható. A Fujitsunál a nyíltság mellett döntöttek, tehát megtörténhet, hogy akár a Dell vagy a Lenovo laptopjaival is működik majd a japánok dokkolója.


[+]

Egyelőre még csak egy tömeggyártás előtti demódarabot láthattunk a Fujitsu dokkolójából, ami egy fényes műanyag kocka egyik oldalán három USB 3.0, két USB 2.0, Ethernet, HDMI és DisplayPort csatlakozóval. A végleges forma még változhat, és azt az információt kaptuk, hogy kezdetben háromszáz dollár körüli áron kínálják majd, de idővel ez az összeg csökkenni fog.

Számítógépes oldalról megfelelő rádiós egységet igényel a Wireless Docking, aminek ára tízdolláros nagyságrendben mozog, de a 60 GHz-es átvitel miatt egyedi belső antennára lesz szükség. Mivel hatalmas az eszköz sávszélessége, adatforgalma nem igényel extra tömörítést; a forgalom menedzselését maga a rádiós modul végzi, nem a processzort terheli, és fogyasztása sem jelentős. Ha minden a tervek szerint halad, 2016 közepén lesz elérhető a Fujitsu Wireless Docking megvalósítása.

Azóta történt

Előzmények