Fujitsu blog: 400 Gbps olcsó hálózaton

Lassan, de biztosan közeleg az 5G-s mobiltelefonos adatátvitel, és az IoT eszközök száma is robbanásszerűen nő – ezekhez a megoldásokhoz már most gőzerővel fejlesztik a végpontokat összefogó, optikai kábelekből álló gerinchálózatot. A Fujitsu élen jár az optikai adatátviteli technológiákban; az elmúlt hónapokban egy új módszerrel tudtak 160 kilométeres távolságba egy hullámhosszon 400 Gbps-os sebességgel adatot átvinni. Az összehasonlítás kedvéért: ez több mint háromszor gyorsabb a PCI Express 3.0 x16 adatbusz elvi csúcssebességénél.

Önmagában egyébként a 400 Gbps nem olyan magas szám az optikai átvitelben, viszont a Fujitsu megoldásában az az érdekes, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem extra drága, hanem az aktuális 100-200 Gbps-os hálózatoknál használt, olcsóbb komponensekkel oldották ezt meg. Az új trükk, hogy az adatok mellett egy speciális referenciajelet is továbbítanak, amiből egyszerűbb kinyerni az átvitel közben keletkezett szórást, így a fogadóoldalon gyorsabban és pontosabban tudják azonosítani a biteket.


[+]

Sok tesztelésre és finomhangolásra van még szükség, mire ez az új megoldás gyakorlati használatba kerül; ez várhatóan 2019-ben fog megtörténni.

Azóta történt

Előzmények