Frissülő Apple TV és iPod generáció

Ahogy az várható volt az Apple komoly frissítést hajtott végre multimédiás termékskáláján, melynek eredményeként új iPod generáció és Apple TV mutatkozott be. Az utóbbi termék hardvere már nagyon régi volt, mivel a rendszer 2007 tavaszán látott napvilágot. A vállalat elsősorban a miniatürizálást tartotta fontosnak, így az új modell negyedannyi helyet foglal az elődhöz viszonyítva, ám fájó pont, hogy ennek egy nagyon fontos funkció látja kárát. A frissített Apple TV ugyanis a vállalat saját fejlesztésű A4-es processzorára épül, ami 1 GHz-en üzemelő ARM Cortex-A8-as magot alkalmaz. A nem túl erős hardverből kifolyólag a manapság kapható Full HD-s televíziókhoz nem ideális az almások újdonsága, ugyanis a rendszer maximum 720p-s videókkal képes megbirkózni, ami 2010-ben nem valami meggyőző tulajdonság. A bejelentés hatására tovább erősödtek azok a pletykák, hogy a jövő év elején jön egy erősebb változat is, és ez már technikailag is meg fog felelni a kor követelményeinek.

Apple TV
Apple TV

Az új Apple TV persze sikeres is lehet, hiszen sokkal olcsóbb elődjénél. A termék tartalmaz HDMI, USB és Ethernet portot is, továbbá a Wi-Fi interfészen keresztül képes kapcsolatot teremteni a Mac gépekkel. A hét gombbal operáló távirányító meglehetősen egyszerű, és ennek megfelelően könnyen használható, de a rendszer vezérelhető iPhone, iPod touch vagy iPad segítségével is. A 99 dolláros szerkezet segítségével az iTunes rendszerről bérelhető a tartalom. A fellelhető mozifilmek 5, míg a sorozatok 1 dollárba kerülnek.

Az iPodok közül a shuffle, a nano és a touch került felújításra. A shuffle sorozat megkapta az úgynevezett Clickwheel vezérlést, ami azt is jelenti, hogy az előd esettében nem túl népszerű, kábelbe épített irányító nem kísért többé. Természetesen ez némi áldozattal is járt, ugyanis a friss generáció képviselői meghíztak, ám ez pozitívumként is felfogható, hiszen a beépített akkumulátor most már 15 órás üzemidőt képes biztosítani. Az újdonságok ötféle színben, 2 GB-os tárhellyel kaphatók. Az áruk 49 dollár.

Apple iPod shuffle
Apple iPod shuffle

Az iPod nano is komoly átalakításon ment keresztül, hiszen számottevően kisebb és könnyebb lett az elődhöz képest. A vezérlést egy multi-touch-os érintőképernyő biztosítja, ami kiváltja a korábbi Clickwheeles megoldást. A beépített akkumulátor 24 órás üzemidőt képes biztosítani. A nano 8 és 16 GB-os tárkapacitással érhető el, hét különféle színezés mellett. Az árazás rendre 149 és 179 dollár.

Apple iPod nano
Apple iPod nano

Az iPod touch esett át talán a legnagyobb ráncfelvarráson, hiszen a rendszer megkapta az új generációs iPhone által használt A4-es jelzésű processzort, ami mellé társul a 960x640 pixeles felbontású érintőképernyős megjelenítő is. A három irányú giroszkóppal felszerelt szerkezet támogatja a FaceTime videóhívást, továbbá a hátlapon megtalálható kamera képes a HD felbontású videók rögzítésére.

Apple iPod touch
Apple iPod touch

Az iPod touch az iOS 4.1-es operációs rendszert használja, a tárkapacitás pedig 8, 16 és 64 GB-os lehet. Az árazás ennek megfelelően 229, 299 és 399 dollár lesz.

Természetesen az új generációs iPodokhoz új iTunes is jár, így az Apple a tartalomszolgáltató rendszerét is frissítette. A szám szerint 10-es verzió a Ping szolgáltatással egészül ki, melynek segítségével a felhasználók láthatják, hogy a barátok éppen mit hallgatnak, vagy milyen zeneszámot vásárolnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés