Feltekerhető OLED kijelző a Sonytól

Amikor a Sony idén februárban bejelentette, hogy bizonytalan ideig kivonul a piacról OLED tévéivel sokan kongatni kezdték a vészharangot. Némi joggal, hiszen úgy tűnt, hogy egy időre fiókba rakják a technológiát, és fittyet hánynak az eddig beleölt milliárdokra.

Nos, a jelek szerint nem álltak le a fejlesztések OLED fronton, hisz a vállalat most bemutatott egy feltekerhető kijelzőt. Amikor a technológiáról először kezdtek komolyabban beszélni, akkor már felmerült, mint egy reális előny, hogy az OLED képmegjelenítőket lehet majd hajlítgatni, vagy adott esetben tetszőleges formára vagdosni. Ennek otthoni környezetben nem sok értelme van, viszont a professzionális, üzleti felhasználók számára új lehetőségek sokaságát villantotta fel. Gondoljunk csak például egy hagyományos hirdetőoszlopra!

Az új kijelző – melyet Seattle-ben, a SID 2010-névre hallgató rendezvényen mutattak be – mindössze 80 mikrométer vastag, 4,1 hüvelykes képátlóval bír, a felbontása pedig 432x240 képpont (egy pixel mérete 210x210 mikrométer). A megjeleníthető színek száma a tizenhétmilliót közelíti, továbbá a maximális fényerő nagyobb mint 100 cd/m², míg a kontrasztarány több mint 1000:1.

A kijelző minimum 4 milliméter sugarú henger köré tekerhető, és nyomtatási eljárással hozták létre. A vállalat szerint ez a módszer jóval környezetbarátabb, mint a korábbi megoldások, bár az igazi csoda az lett volna, ha ezt már nem teszik hozzá a történethez. Arról természetesen nem szól a fáma, hogy mikortól is kerül sor a tömegtermelésre, valamint azt sem tudni, hogy mennyibe is fog kerülni. Az viszont már biztos, hogy a megbízhatósággal és az élettartammal egyelőre gondok vannak, ugyanis a Sony közleményéből kiderül, hogy a jövőben az ilyen jellegű problémák megoldására helyezik majd a fő hangsúlyt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés