LGA2011 foglalatból dupláz az ASUS Z9PE-D8 WS alaplapja is

A tegnap bemutatott EVGA Classified SR-X alaplapnál valamivel visszafogottabb formában adja elő magát a szintén dupla LGA2011 foglalattal rendelkező és (kizárólag) Intel Xeon E5-2600 processzorokkal kompatibilis ASUS Z9PE-D8 WS. A hatalmas HPTX formátum helyett az ASUS választása a valamivel kisebb (305x330 mm) EEB formátumra esett, de még így is sikerült 7 darab PCI Express x16 sínt az alaplapra zsúfolni a 2 darab LGA2011 processzor- és 2x4 darab DIMM-foglalat mellé (pontosabban alá). Utóbbival kapcsolatosan megjegyzendő, hogy a gyártó állítása szerint az alaplap minden DDR3 memóriafajtával működik, legyen az ECC, nem ECC, registered, buffered vagy éppen un-buffered.


[+]

A PCIe bővítőhelyek közül a két felső fekete, valamint a kék színűek PCI-Express 3.0 kompatibilisek, ám ezek közül csak utóbbiak kaptak 16 sávot, a másik kettő elektronikai szempontból x8-nak felel meg. A hetedik, szintén fekete színű foglalat az említett Intel C606 PCH-ra van bízták, így az csak PCIe 2.0 kompatibilis és a látszat ellenére csupán 4 sávból gazdálkodhat. Természetesen az alaplap támogatja a négykártyás SLI és CrossFireX konfigurációkat is, ez esetben a foglalatok a kihasználtságtól függően x16/x16, vagy x8/x8/x8/x8 kiosztásban működhetnek. A gyártó nem használta ki teljes mértékben a chipkészletben rejlő lehetőségeket, így SAS portokat ez esetben nem kapunk, helyette inkább két darab SATA 6 Gbps és 8 darab SATA 3 Gbps áll a tárolók rendelkezésre. Ezt a sort egészítették ki egy Marvell 9230 vezérlővel, mely további 4 darab SATA 6 Gbps porttal bővíti a kínálatot.

A dupla Gigabit Ethernet hálózati csatlakozásért az Intel 82574L chip felel, míg az integrált hangkeltőnél a Realtek ALC989-ra esett a választás. Szintén külső gyártó terméke a 4 darab USB 3.0-s kapu vezérlőchipje, ami (most már mondhatjuk, hogy) szokás szerint az ASMedia műhelyből került ki. Nem maradunk extrák nélkül sem, a sorban olyan funkciók sorakoznak, mint az X79-nél már megismert ASUS SSD Caching, továbbá a Quick Gate (alaplapra integrált belső USB kapu) és iKVM (KVM over IP) csatlakozó.

Kategóriatársához hasonlóan az ASUS sem méri olcsón kétutas, Intel Xeon E5 CPU-kal kompatibilis alaplapját, az ára ugyanis 630 dollár körül alakul, ami nem nevezhető olcsónak. Ellenére a gyártó – hasonlóan az EVGA-hoz – nem csak szerverekbe és munkaállomásokba ajánlja címben forgó portékáját, hanem teljesítményorientált felhasználóknak és keményvonalas játékosoknak egyaránt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés