Bekerült a DirectX 12-es mód a The Divisionbe

A fejlesztők korábban már tesztelték az új API-t, és az akkori eredmények bíztatóak voltak.

A Tom Clancy's The Division című játék még a tavasszal jelent meg, de MMO-ról lévén szó folyamatos fejlesztésben részesül. Az elmúlt hónapokban már tudni lehetett, hogy a fejlesztők a DirectX 12 API támogatásán is dolgoznak, ugyanis nemrég felkerült egy olyan verzió a publikus tesztszerverre, amely tartalmazott egy új leképezőt, ami a Microsoft új API-jához készült.

Hivatalosan azonban csak most kapta meg a játék a DirectX 12-es módot, ami a korábbi tesztverzióhoz képest is egy javított verzió. A fejlesztés elsődleges célja a játék felhasználó oldali karbantarthatósága volt, ugyanis ez a DirectX 11 alatt nem ideális. A kifutó API-ra érkező optimalizálásoknál jó esély van arra, hogy új meghajtók is szükségesek, amit már nem feltétlenül telepít a felhasználó, így végeredményben rossz élményt kaphat, és a panaszokkal minden bizonnyal az Ubisoftot célozzák majd a játékosok. Ezekre ugyan egyszerűen lehet úgy reagálni, hogy frissíteni kell a grafikus meghajtót, de a panaszt előbb ki kell vizsgálni, ami jelentős többletmunka szokott lenni.

A DirectX 12-vel jóval kisebb a meghajtók szerepe, így tulajdonképpen a felhasználó nagyságrendekkel kisebb eséllyel fut majd bele olyan hibába, amit az eszközillesztő okoz. Emiatt minden bejelentés mögött tényleg olyan probléma húzódhat meg, ami az alkalmazás oldalán keletkezik, tehát a panaszok kivizsgálására elköltött jelentős pénzmennyiségnek valóban haszna lehet.

A DirectX 12 persze más előnyökkel is jár. Az API-val lényegesen jobb a többmagos processzorok kihasználhatósága. Persze a The Division jelenetdizájnja mellett ez nem fog minden rendszeren érződni, de a gyengébb négymagos lapkáknál számottevő előnyhöz lehet jutni az új módot használva. Kifejezetten hasznos lesz a frissítés a notebookoknak, ugyanis DirectX 12-ben a játék hasonló vagy jobb sebességgel történű futtatása kevesebb energiát igényel. Utóbbi amiatt van, hogy az új API-val mentesíthető a rendszer számos olyan többletterheléstől, amelyek viszonylag sok processzoridőt igényelnének. Mindemellett a képkockák megjelenítése stabilabb lett a DirectX 11-es módhoz képest, így a felhasználók kevesebbszer találkoznak majd mikroakadásokkal.

Jó hír, hogy a DirectX 12-es tesztverzióhoz képest a végleges kódban engedélyezték a fejlesztők az aszinkron compute-ot is, így számos eljárást párhuzamosan számolhat a grafikus vezérlő. Az aszinkron compute általánosan van beépítve, de nyilván a grafikus vezérlőket gyártó cégek letilthatják a működést egy alkalmazásspecifikus profillal, ha az nem kedvezne az adott hardvernek. Ezzel kapcsolatban az AMD már kiadott egy közleményt, hogy a The Division aszinkron compute funkciója már működik a GCN-es Radeonokon.

Kevésbé jó hír, hogy DirectX 12-re nem tudtak minden effektet portolni a fejlesztők, így a HBAO+, a PCSS és a HFTS beállítások az új API-val nem működnek. Ezeket ugyan ki lehet választani a beállítások menüben, de nem aktiválódnak, így visszavált a rendszer a legközelebbi támogatott, jó minőségi beállításra. A fejlesztők szerint mindhárom effekt kompatibilis a DirectX 12 API-val, viszont a GameWorks könyvtáron keresztül vannak integrálva, aminek a DRM-je megakadályozza, hogy a megfelelő módosításokat elvégezzék az effektek futtatása érdekében. Emiatt az NVIDIA-nak biztosítania kell egy DirectX 12-es GameWorks könyvtárat, amit egy esetleges későbbi frissítés integrálni lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés