D-Link DIR-879 EXO AC1900 – Router vagy Alien?

Patinás név a D-Linké a hálózati eszközök nemzetközi piacán, nem kevésbé hazánkban is. Amellett, hogy széles körű kis- és nagyvállalati megoldások hada áll a vállalat portfóliójában, az otthoni felhasználókról sem feledkeznek el. Ezúttal egy meglehetősen figyelemfelkeltő köntösbe bújtatott, sebességével sem szégyenkezésre szoruló szörnyeteg született. A D-Linktől megszólalt Steven Olen, a termékmarketing-részleg igazgatója, aki elmondta, hogy a teljes EXO szériát – ahova ez a jövevény is tartozik – a magas sebesség mellett minőségi tervezésre és összeszerelésre, emellett stílusos megjelenésre kedvező ár mellett vágyó felhasználóiknak szánják.

Trendi a megjelenése. Trendi a megjelenése.
Trendi a megjelenése. [+]

Úgy néz ki, ezek nem üres szavak, mert a kissé formabontó kinézet mellé impresszív tudáslistát véstek fel az adatlapra, megspékelve mindezt 150 dollár alatti árazással. Száraz tények következnek ugyan, de ebben a kategóriában régóta alapkövetelmény, hogy a négy LAN csatlakozó gigabites legyen, aminek a router meg is felel, de emellett a WAN csatlakozó is 10/100/1000-es kapcsolatra képes. Emellett a vezeték nélküli részleg a WPA, WPA2 biztonsági protokolloknak való megfelelésen túl a Wi-Fi Protected Setup (WPS) rendelkezésre állása révén is megkönnyíti a beállításokat. Adott még a hálózati forgalmat megadott szempontok (például eszközcím, alkalmazás, protokoll, port, stb.) szerint priorizáló ún Quality of Service (QoS) lehetőség, ami ráadásul húzással, könnyen kezelhető, Drag and Drop kezelőfelületet kapott.

Szemből csak letisztult igényesség fogad.
Szemből csak letisztult igényesség fogad. [+]

Beépítettek egy Smart Connect-nek elnevezett technológiát is a vezeték nélküli szekcióba, ami a környező rádióhullámok által legkevésbé zavart sávra igyekszik a kapcsolódó klienseket elhelyezni. A D-Link DIR-879 EXO AC1900 Wi-Fi router főbb szolgáltatásait a teljesség igénye nélkül az alábbi kivonatos lista ismerteti.

  • kétsávos 802.11ac Wi-Fi, 2,4 GHz-en 600 Mb/s, 5 GHz-en 1300 Mb/s sávszélességgel
  • beépített jelerősítőkkel igyekszenek a hatótávolságot, jelerősséget növelni
  • Smart Connect – az optimális Wi-Fi sávot allokálja
  • intelligens hálózati forgalom priorizálási lehetőség
  • egygombos, WPS biztonsági beállítás a vezeték nélküli kapcsolaton
  • WPA, WPA2 titkosítás, melyek ma már alapvetőek
  • visszafelé kompatibilis a meglevő 802.11n és 802.11a/b/g szabványú Wi-Fi eszközökkel
  • a Quick Router Setup (QRS) mobilalkalmazással telefonról is konfigurálható.

A készülékházon elhelyeztek egy kapcsolót, amivel a router átállítható extender üzemmódba, de ehhez egy, a későbbiekben kiadásra kerülő firmware frissítés lesz majd szükséges. Négy állítható külső és 3x3-as konfigurációjú MIMO antennát kapott, de a belbecsre sem lehet panasz, központi egysége ugyanis 1 GHz-en üzemel, és kétmagos. Mindez csak egy nagyobb 220 x 200 x 74 mm-es készülékházba fért bele, de tömege nem számottevően magas, 540 gramm.

A kapcsoló csak a későbbiekben érkező firmwarefrissítés révén kap funkciót.
A kapcsoló csak a későbbiekben érkező firmwarefrissítés révén kap funkciót. [+]

További részletekkel kapcsolatban a saját gyártói honlap felkeresését javasoljuk. A router már a D-Link kereskedelmi partnereinél elérhető, ráadásul 149,99 dollárért. Ez még ugyanennyi eurót forintra átváltva is versenyképessé teszi a konkurencia meglehetősen erős és gazdag felhozatalát tekintve is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés