Computex 2011: a PowerColor standja

A PowerColor Computexes standján nem is lehetne másról szó, mint a Radeon VGA-król. A vállalat három modellt mutatott be, melyek valamiben egyediek a konkurens versenyzőkhöz képest. A Radeon HD 6850-es megoldásokat egy vékony és egy passzív hűtésű verzió egészíti ki. Mindkét termékről írtunk már korábban egy hírt, és alapvetően egy új információ van, mégpedig az, hogy a PowerColor Radeon HD 6850 SCS3 mag- és effektív memória-órajele 775, illetve 4 GHz lett.

PowerColor Radeon HD 6850 SCS3 PowerColor Radeon HD 6850 SCS3
PowerColor Radeon HD 6850 SCS3 (forrás: PROHARDVER!) [+]

A PowerColor elmondta, hogy a piacon egyedüliként forgalmaznak passzív hűtésű HD 6850-et. Gyorsan leellenőriztük az állítás, és valóban igaznak bizonyult, sőt az előbb említett modell tekinthető a jelenlegi leggyorsabb passzív hűtésű VGA-nak.

PowerColor Radeon HD 6850 Single Slot Edition
PowerColor Radeon HD 6850 Single Slot Edition (forrás: PROHARDVER!) [+]

A vállalat egy nagyágyúval is készült. Az Asus MARS II után szabadon a PowerColor is extrém teljesítményű Radeont épít. A terméknek pontos neve még nincs, de valószínűleg a Radeon HD 6970 X2 jelzést fogja viselni. Ebből az is kikövetkeztethető, hogy lényegében két darab Radeon HD 6970-nel érhet fel a teljesítménye, és a GPU-nkénti memória mennyisége 2 GB lesz. Bár a vállalat a pontos órajelekről nem mondott semmi, a mérnökök a teljes értékű Cayman lapkákon a 880 MHz-es magórajelet célozhatják meg, míg a GDDR5-ös memórialapkák effektív 5,5 GHz-en ketyeghetnek.

A kártya méretes nyomtatott áramkörének a szélén három darab nyolctűs PCI Express csatlakozó fedezhető fel, azaz a fogyasztás tekintetében itt is elszabadulhat a pokol. A hírek szerint az újdonság közel 450 wattos energiaigénnyel rendelkezik, ami természetesen az extra tuning mellett tovább emelkedhet. A hűtést egy méretes borda oldja meg. Ezt nem sikerült lefényképeznünk, de megtudtuk, hogy egy 12 és egy 14 cm-es ventilátor lesz rajta. A kimenetek tekintetében a szokásos felállás várható, azaz két DVI, egy HDMI és két mini DisplayPort interfészből lehet gazdálkodni.

PowerColor Radeon HD 6970 X2 és felette a HD 6990
PowerColor Radeon HD 6970 X2 és felette a HD 6870 X2 (forrás: PROHARDVER!) [+]

A PowerColor Radeon HD 6970 X2 legérdekesebb része a PCI Express kapcsolatot biztosító vezérlőhíd. Az AMD a PLX megoldását alkalmazza a Radeon HD 6990 esetében, de a PowerColor úgy döntött, hogy a Lucidlogix Hydra 200-as termékcsaládjából választ komponenst, méghozzá az LT22102 jelzéssel ellátott SoC-ot. Ennek megfelelően a konstrukció nagyon is érdekes lesz, hiszen a felhasználó a gyári CrossFire mellett lényegében választhatja a Hydra technológiáját is, hiszen ehhez csak a megfelelő drivert kell feltelepíteni.

A csúcsmodell mellett az is megerősítést nyert, hogy érkezik a Radeon HD 6870 X2 is, amiről májusban írtunk először. A PowerColor elmondása szerint ezen is a Lucidlogix Hydra 200-as család egyik lapkája lesz, azaz a képességek tekintetében megegyezik a nagyobbik testvérrel, de természetesen nem lesz olyan gyors.


A vezeték nélküli HDMI transzmitter hatótávolsága (forrás: PROHARDVER!) [+]

A standon egy HDMI wireless transmitter is előkerült, ami az 1.4-es HDMI interfészt is támogatja, azaz tökéletes a 3D-s Blu-ray filmek vezeték nélküli továbbításához is. Rögtönzött méréseink alapján a rendszer hatótávja 8-9 méter lehet. Ennél nagyobb távolságnál már nem volt folyamatos a jelátvitel, ami akadozó lejátszást eredményezett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés