Az AMD Comal platform Lightning Bolt dokkolói akár univerzálisak is lehetnek

Az AMD először május közepén részletezte a Lightning Bolt projektet, mely egyfajta univerzális dokkoló a DisplayPort 1.2-es interfésszel felszerelt, Comal platformra épülő notebookokhoz. A vállalat szerint az egyre vékonyabb termékek mellett erre szükség van, mivel magára a masinára egyre kevesebb interfész fér rá, ami utazás mellett lehet, hogy nem gond, de otthoni körülmények között már extra igények is felmerülhetnek. Hasonlóan gondolkodott az Intel is a Thunderbolt portra köthető dokkolók fejlesztésénél, és a Matrox a Computexen be is mutatta az első ilyen irányú terméket.

Hirdetés

Az AMD Lightning Bolt projekten belül érkező dokkolója azonban megemeli a tétet, és jóval több funkciót kínál, mint a konkurens thunderboltos megoldások, illetve ide vehetők még az USB 3.0-s portra köthető dokkolók is, melyek igazán univerzális termékeknek számítanak. A friss adatok birtokában az alábbi táblázat foglalja össze, hogy az elgondolások között mik a különbségek:

A notebookokhoz készülő dokkolók különbségei
Típus Lightning Bolt
Thunderbolt USB 3.0
Csatlakozás DisplayPort 1.2
Thunderbolt USB 3.0
Támogatott kijelzők száma 4 1 2
4kx2k támogatás 30 Hz-en van (egy kijelzővel)
nincs nincs
60 Hz-en támogatott maximális felbontás 2560x1600 (egy kijelzővel)
1920x1080 (két kijelzővel)

1680x1050 (három kijelzővel)
1366x768 (négy kijelzővel)

2560x1600 2560x1600 (egy kijelzővel)
1920x1080 (két kijelzővel)
Képi adatok minősége tömörítetlen
tömörítetlen tömörített
GPU-s gyorsítás támogatása van van nincs
Sztereó 3D támogatás van nincs nincs
Teljes sávszélesség az USB 3.0-s perifériákhoz
van nincs nincs
Meghajtóprogram nem szükséges
nem szükséges szükséges
A notebook akkumulátorának töltése van nincs nincs

A Lightning Bolt dokkolókat a Compal és a BizLink fogja gyártani és forgalmazni. A két cég egy-egy termékkel készül, de egyelőre csak a Compal megoldásáról vannak adatok.


[+]

Az ízléses kialakítású termék három DisplayPort, egy HDMI és egy D-Sub kimenetet kapott, emellett a szokásos hangcsatlakozók mellé öt darab USB 3.0-s port, illetve egy Gigabit Ethernet aljzat került. A Compaltól megtudtuk, hogy a dokkoló ugyan a Trinity APU-t használó mobil termékekhez készült, de igazából nem igényli feltétlenül AMD által fejlesztett hardvert. A működéshez egy DisplayPort 1.2-es kimenet szükséges, ami jellemzően mini DisplayPort lesz a notebookok vékony dizájnját figyelembe véve, de a funkcionalitás szempontjából ez mellékes.


[+]

Fontos, hogy a notebookon belül az AMD előírásai szerint kell kialakítani az összeköttetéseket, hiszen ez biztosítja a Lightning Bolt összes szolgáltatásának működését. A leírás a gyártók számára publikus, így lényegében bárki képes megoldani ezt a feladatot. Ez biztosítja azt is, hogy a jövőben érkező mobil AMD platformok üzemképesek lesznek a Lightning Bolt dokkolókkal.

A Compal az árazásról nem beszélt, de a terv egy olyan univerzális dokkolóplatform kialakítása, melynek implementálása nagyon olcsó és bármelyik cég megteheti, ha belép a támogatók közé. A Lightning Bolt projekt egyértelmű célja még, hogy az aktuális USB 3.0-s dokkolóknál is alacsonyabb árazás mellett jelenjenek meg a termékek, ami persze nem lesz könnyű, de tulajdonképpen nem lehetetlen. A thunderboltos dokkolók sajnos pokolian drágák, így azokhoz képest biztos kisebb árcédula várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés