Icy Dock MB080U3S-1SB Blizzard – a dizájnos külső HDD-keret

Egy külső merevlemez egyik legnagyobb ellensége a túlzott felmelegedés, amely csökkenti az élettartamot és növeli az esetleges meghibásodások kockázatát is, amely az adatok biztonsága mellett a magas merevlemezárak és a lecsökkent garanciaidők miatt is probléma. A gyárilag összeállított külső egységek, vagy a belső adattárolókhoz külön megvásárolható külső merevlemezkeretek a hűtés szempontjából igen vegyes képet mutatnak. Van, amelyik egyszerűen a burkolatra hagyja a hőközlést, míg mások egy apró, nem túl hatékony, de legalább hangos ventilátorral próbálnak meg úrrá lenni a helyzeten.


[+]

Az Icy Dock a nem túl beszédes nevű MB080U3S-1SB Blizzardot kifejezetten úgy hozta létre, hogy mind hűtés, mind pedig szerelhetőség szempontjából is átlagon felül teljesítsen. Már első ránézésre is egyértelmű, hogy itt nem egy szokásos tégla alakú dobozról van szó, hiszen az élére állított négyzetes előlap a vége felé elnyúlik. Az biztos, hogy érdekes formavilágával az aktuális mezőny üde színfoltja lesz.


[+]

Az egyedi kialakítás persze elsősorban nem esztétikai, hanem funkcionális eredetű, ugyanis így egy 80 mm-es ventilátort sikerült a ház elejébe illeszteni, amely a kisebb méretű légkavarókhoz képest lényegesen nagyobb légszállításra képes, alacsony fordulatszámon is. Jelen esetben, mivel a ventilátor elöl helyezkedik el, nem a meleg levegőt szívja ki, hanem a friss levegőt fújja rá a merevlemezre, amelyet szinte teljes egészében körbejár a fuvallat, majd a szellős hátlapon távozik. Ezzel gyakorlatilag egy szélcsatornát hozott létre a gyártó.


[+]

A ventilátor fordulatszáma egy hátlapi háromállású kapcsolóval kontrollálható, amely manuálisan alacsony vagy magas fokozatba kapcsolható, de az automatikus üzemmód a legkedvezőbb, hiszen a körülményekhez képest mindig megfelelő hűtési teljesítményt biztosít felesleges zaj nélkül. A tervezők az előlapot kiegészítették egy színes LED-del is, amely a meghajtó 50°C-os hőmérsékletéig kéken, fölötte pirosan világít, ezzel is figyelmeztetve a felhasználót, ha nem megfelelő fokozatban hajtja a ventilátort, vagy esetleg az valamilyen okból nem jól végzi dolgát. A LED fényereje egy potméterrel állítható.

Az előlap két oldalsó gomb megnyomásával egyetlen mozdulattal eltávolítható, majd a 3,5”-es adattároló szerszámok igénybevétele nélkül ki- és beszerelhető. Ennek a könnyedségnek köszönhetően akár alkalmi dokkolóként is funkcionálhat a termék. Sebességére sem lehet majd panasz, mert USB 3.0 aljzata mellett egy eSATA port is helyet kapott rajta, így bármilyen számítógéppel a lehető leggyorsabban cserél adatot.

Az Icy Dock a MB080U3S-1SB Blizzard külső merevlemezkeret megjelenési dátumára és vételárára vonatkozó információkat nem árulta el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés