Itt a NEX-7, a várva várt profi kompakt váz a Sony-tól

Miután az Olympus, a Panasonic és a Samsung elvégezte az úttörőmunkát, a Sony tavaly úgy gondolta, ő is megpróbálja magát a tükör nélküli rendszer-kompaktok piacán, s egyből két modellel, a NEX-3-mal (ezt mi is bemutattuk) és a NEX-5-tel állt a rajthoz. Igazából egyik gép sem vett le minket lábunkról, sőt, a NEX-5, amely méretben a kisebbik, igen sok negatív visszajelzést is kapott. A kifogások zöme a nehézkes, nem éppen logikus felhasználói felületet érintette (ezt egy ügyes firmware frissítéssel orvosolta a gyártó), de többen is orrukat húzták a már túlzóan leminiatürizált gépváz láttán. A Sony most ismét két MILC masinával támad: az egyik a még mindig nagyon törpeméretű NEX-5N, a másik viszont a NEX sorozat nehézsúlyú, profi díjbirkózója, a NEX-7. Aki nem csak kocafotós és az átlagosnál komolyabban veszi a fényképezést, az ezt a gépet már hónapok óta várta - legalábbis a szakfórumok véleményei azt mutatták.

Sony Alpha NEX-5N

Annak ellenére, hogy a NEX-5N nagyon hasonlít elődjére, a NEX-5-re, mégsem csupán egy apró frissítésről van szó. Az újonc egy 16 MP felbontású, APS-C méretű CMOS köré épül, a hátoldalán pedig egy kibillenthető, érintésérzékeny kijelző található. Csakúgy, mint rögzített tükrös rokonai, már ez a gép is az AVCHD 2.0 szabványt alkalmazza a mozgóképfelvétel során. Legnagyobb felbontása mozgóképes anyagainknak Full HD (1920 x 1080 @ 50p) lehet.

A kis E-bajonettes masina semmiképp sem tekinthető apró (csupán 23,3 mm vastag) gyerekjátéknak, hiszen maga a váz magnézium ötvözetből készült, és annak ellenére, hogy nagyon könnyű, igen masszív felépítésű. Ernesto Bravo, a Sony vezető üzletvezetője úgy nyilatkozott a NEX-5N-ről, hogy ez egy óriási előrelépést jelképez elődjével, a NEX-5-tel szemben, hiszen mind álló-, mind mozgóképének minősége jobb lett, valamint az AF és a képalkotás, képrögzítés sebessége is rengeteget javult.

A Sony NEX-5N örökölte mindazon kreatív képalkotási funkciókat és szolgáltatásokat, melyek már az elődmodellben is megtalálhatóak voltak, így akár kezdők is gyorsan és látványosan készíthetnek meglepő képeket. A NEX-5N szeptembertől lesz kapható az Egyesült Államokban 600 (csak a váz), illetve kitben a 18-55 mm F3.5-F5.6 optikával 700 dolláros áron. Itthon még kicsit várni kell a gépre: október előtt nem valószínű, hogy megkezdődik az értékesítése.

Sony Alpha NEX-7

A Sony MILC-es nagyágyúja, a NEX-7, gyakorlatilag az SLT-A77-tel azonos tudást kínál egy sokkal kisebb, könnyebb vázban. Ami már a paraméterek elolvasásakor szemet szúrt, az a 24 MP-es APS-C CMOS szenzor (Exmor APS HD CMOS) és a jelenleg piacvezető 2,34 millió képpontos, beépített XGA OLED TruFinder EVF (XGA, azaz 1024 x 768 pixeles felbontás), amely a váz bal felső sarkában csücsül. A dedikált vakusaru és az említett elektronikus kereső mellett azonban még maradt hely egy kis vakunak is, így egyszerű derítési feladatokra nem kell egy nagy, külső villanót magunkkal cipelni.

A hátlapon csücsülő kijelző és az EVF képe között automatikus is lehet az átkapcsolás (ha így állítjuk be a menüben), ugyanis a NEX-7-ből nem spórolták ki azt az apró és filléres szenzort, ami érzékeli, ha közeledünk a keresőhöz. Apropó kijelző: a Sony Xtra Fine LCD-je 3”-os méret mellett 90°-ban felfelé és 45°-ban lefelé dönthető, ami gyakran jöhet jól fotózás közben. Az érzékenységet ISO 100 és 16 000 között állíthatjuk, de ellenben az SLT-A77-tel, itt nincs kibővített mód. Az alacsony, csupán 0,02 mp-es kioldás késlekedés - hasonlóan az A77-hez - nagyon gyors reagálást tesz lehetővé, így a fényképezőgép miatt biztos nem maradunk le egy felvételről sem.

A NEX-7 nem két, hanem három vezérlőtárcsával rendelkezik (TRINAVI control interface), melyek szabadon kioszthatóak. Alapesetben ezek természetesen az egyes fotózási módoknak megfelelően a záridőt és a rekeszértéket vezérlik. A dedikált nyomógombnak köszönhetően a filmfelvétel is azonnal indítható. Legnagyobb felbontásunk ennél a készüléknél is 1920 x 1080 @ 50p lehet, amit az AVCHD 2.0 formátum egészít ki. Mozgóképfelvétel közben rendelkezésünkre áll a P, A, S, M módok nyújtotta kreatív képformálás, de a manuális élességállításról sem kell lemondanunk.

A Sony csúcs MILC gépéből sem maradhattak ki a NEX-C3-ban bemutatott képi stílusok, hatások, így külön számítógép nélkül, már fényképezőn belül is végrehajthatunk alapvető effektezéseket fotóinkon. A NEX-7 idén novembertől lesz kapható, csak a vázért 1200 dollárt kell majd a kasszánál hagynunk. Akinek még nincsen E-bajonettes optikája, az 200 dolláros felár ellenében kitben is megveheti majd a gépet, amihez jár a fekete 18-55 mm F3.5-F5.6 objektív is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés