Újdonságok a Sonytól: Alpha SLT-A65, SLT-A77

A japán Sony kőkeményen tolja a szekeret, hiszen nemcsak szenzorjai lettek kimagasló minőségűek az elmúlt egy-két év leforgása alatt (több gyártó is vásárol tőle képérzékelőt), hanem fényképezőgépeit is rohamos léptekben robbantja az élbolyba. Körülbelül egy éve írtunk a Sony egyik újdonságáról, a rögzített, félig áteresztő tükrös Alpha SLT család bevezető modelléről, az SLT-A33-ról. Úgy tűnik, az eltelt egy év alatt rengeteg adatot, információt és tapasztalatot gyűjtött a mérnöki gárda, így most ismét léphettek egy nagyot a legújabb fix tükrös modellekkel, az SLT-A65-tel és az új csúcsmodellel, az SLT-A77-tel.

Sony Alpha SLT-A65 és SLT-A77

Mindkét modell 24,3 MP-es APS-C méretű EXMOR HD CMOS érzékelő és a Sony saját BIONZ processzora köré épül. Egyediségük a többi gyártó gépeihez képest többek közt abban rejlik, hogy gyakorlatilag folyamatosan élőképes módban működnek úgy, hogy közben a villámgyors, fáziskülönbség érzékeléses autófókusz is működik (álló- és mozgóképrögzítéskor egyaránt). Az érzékenységi szint is mindkét modellben azonos: ISO 100 és ISO 16 000 között állíthatjuk a körülmények kívánalmainak megfelelően. Ha azonban ez is kevésnek bizonyulna, akkor az úgynevezett „MultiFrame NR” módban több kép összevonásával ISO 25 600 lehet a maximum. Említendő különbség itt a két masina közt, hogy az A77-nél az ISO 50 érték is választható kibővített módban.


[+]

Az elektronikus kereső is igen nagyot lépett előre: immár 2,34 millió képpontos (azaz 1024 x 768 pixel felbontású), ami jelenleg piacvezető képminőséget garantál. Mindkét fényképezőgép a Sony Xtra Fine LCD kijelzőjét kapta, ami 3”-os átlóval és 921 000 képponttal rendelkezik. A 16:9 képarányú TFT a nagyobbik SLT-A77-nél nem csak dönthető, hanem ki is forgatható. Kicsit fentebb már említettük a gyors AF rendszert. Nos, ennek az SLT-A65-ben 15, az SLT-A77-ben pedig 19 fókuszmezője van, melyek közül 3, illetve 11 keresztirányú. A gyártó külön kihangsúlyozta, hogy ennek az AF rendszernek nagyon rövid, csupán 0,05 mp az expozíciós időköze (lag), így még a csúcskategóriás dSLR vázakkal is felveszi a versenyt.


[+]

Sorozatfelvételben sem rosszak a kis masinák: az A65 tíz, az A77 pedig 12 teljes méretű képet tud rögzíteni másodpercenként. Filmfelvételkor legfeljebb Full HD felbontásban menthetjük el anyagainkat; az újoncok már az AVCHD 2.0 szabványt használják ehhez. Természetesen, akár teljesen manuális (M), vagy automata (P) módban is kamerázhatunk a gépekkel. A gyors AF mellett pedig a manuális fókusz nyújtotta kreatív lehetőségekkel is élhetünk.


[+]

Végül még pár apróság, ami az SLT-A77-re jellemző: a váz magnézium ötvözetből készült, két vezérlőtárcsája van. A hátsó kijelzőt egy, a gép tetejére helyezett LCD is kiegészíti. Ellenben a kisebbik modellel, az A77-nél akár 1/8000 mp-es záridőt is használhatunk. Az SLT-A77 legfontosabb vezérlői [sic!] védve vannak a por és a nedvesség ellen. Itt a gyártó 150 000 ciklusra tervezte a zárszerkezetet, és GPS-szel is felszerelte csúcsmodellét. Mindkét fényképezőgépet idén októbertől lehet majd megvásárolni. Itthoni áruk egyelőre nem ismert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés