Beépül az Ubuntuba a HSA

A HSA infrastruktúra 1.0-s specifikációi hamarosan – az év végén – végleges formát öntenek, és a hardvert fejlesztő cégek is elkezdik szállítani a megfelelő lapkákat a 2014-es esztendő folyamán. Az ultramobil piacon az ARM, a Vivante és az Imagination is rendkívül kedvező pozíciót foglal el az integráció szempontjából, hiszen minden új generációs fejlesztésüket a HSA-hoz igazították, és a következő év folyamán a Samsung, a MediaTek, az LG és a Texas Instruments is jelentkezik majd olyan ARM-os rendszerchipekkel, melyek támogatják a platformot. Természetesen a Qualcomm is követi őket, de csak az esztendő vége felé.

A szoftveres oldal szempontjából az már látszik, hogy a Google erre nem reagál elég gyorsan, mivel a keresőóriás még mindig az OpenCL beépítésével van elfoglalva, ami szintén kedvező az említett vállalatoknak, de a HSA-val többet nyerhetnek. A Canonical viszont a telefonokhoz készített Ubuntu operációs rendszerrel nagyon is vágyik az ultramobil piac kisebb-nagyobb szeleteire, így beléptek a HSA alapítványba. Sőt, nem csak elkötelezték magukat a HSA mellett, hanem előrehaladott fejlesztésekkel is rendelkeznek, így az érkező HSA runtime integrálásra kerül az Ubuntu operációs rendszer későbbi verzióiba.

A HSA Linuxba való integrálása a támogatók szerint jól halad. A legfontosabb szempont jelenleg az AMD IOMMU v2.5-ös egységének támogatása, melyet a Kaveri APU kap meg elsőként, de a többi érintett is ennek a hardvernek a – később publikussá váló – specifikációit követi, ami elengedhetetlen a HSA megfelelő működéséhez. Az AMD és az ARM ráadásul már egy ideje dolgozik azon is, hogy a GCC (GNU Compiler Collection) támogassa a HSA-t, így egy ingyenes fordítócsomag is a fejlesztők rendelkezésére áll majd, ami a HSA alapítvány tagjai szerint rendkívül fontos szerepet játszhat a platform terjedésében.

A Canonical ügyesen kihasználhatja a gyártók HSA-ba vetett bizalmát. A PC-kre szánt Ubuntu esetében kicsi az esélye, hogy komoly terjedésbe kezdjen, de a céget elsősorban az okostelefonokra szánt verzió érdekli igazán, hiszen az Android és az iOS befolyása ugyan nagy, de közel sem olyan megdönthetetlen, mint a Windows operációs rendszeré. A legtöbb applikáció portolása nem olyan nehéz a különböző mobil operációs rendszerek között. Ebből a szempontból talán a piacon igen sok vásárlót vonzó játékok számítanak kivételnek, melyeket azért nem olyan könnyű átportolni, de az Ubuntu ebből a szempontból kiemelkedő alternatíva a fejlesztőknek, hiszen teljes értékű OpenGL támogatást kínálnak, illetve a mobil játékok piacán vezető szerepet betöltő Unity az első olyan motor, mely támogatja majd a HSA-t, vagyis kiváló társa lehet az operációs rendszernek. A Canonical az EA támogatását is élvezi, ami még a Frostbite 3 motor mobil verziója kapcsán is jól jöhet, hiszen a DICE a másik cég, amely a HSA támogatása mellett döntött a jövő szempontjából.

Az ultramobil eszközök piacán egyértelműnek tűnik, hogy a HSA pozíciója bebetonozott, hiszen legnagyobb részesedéssel rendelkező cégek (Imagination, Qualcomm, Vivante és ARM) ezt az infrastruktúrát választották, így sok értelme nem lenne alternatívát keresni rá. A Canonical a helyzet gyors felismerésével sokat profitálhat, hiszen a lehető leghamarabb leteszik a szoftveres alapokat a gyártók többsége által egységesen előirányzott jövőképre. Ezzel a lépéssel az Ubuntu még akár komoly szereplőjévé is válhat az okostelefonok és a tabletek piacának.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés