Az IBM leleplezte a világ leggyorsabb CPU-ját

Az IBM bejelentette, hogy szeptemberben elérhetővé válik a z196 jelzésű processzora, mely nem elhanyagolható tényként a világ leggyorsabb ilyen lapkája lesz. A CISC alapokra építkező termék négy darab, 5,2 GHz-es órajelen üzemelő, out of order elvű magot tartalmaz, vagyis az utasítások sorrendtől független végrehajtása biztosított. Brian Curran elmondása szerint a chip 1079 különböző utasítást ismer, melyek számos területen képesek felgyorsítani a feldolgozást.

A vállalat 45 nm-es SOI gyártástechnológiáján készülő processzor 1,4 milliárd tranzisztort tartalmaz, és 512 mm²-es kiterjedéssel rendelkezik. Az egyes magok 64 kB-os utasítás, 128 kB-os adat, valamint 1,5 MB-os másodlagos gyorsítótárat használnak, míg a közös harmadszintű gyorsítótár eDRAM alapokra épül, és 24 MB-os kapacitást kínál. Az IBM mérnökei a kriptográfiai feladatok gyorsítására még egy külön feldolgozót is dedikáltak minden processzormag számára.

A zEnterprise 196 összesen 24 darab ilyen processzort tartalmazhat, így a rendszer négy modulra osztható fel. Egy ilyen konfiguráció eDRAM-ból felépülő L4 gyorsítótárat is alkalmaz, ami 192 MB-os kapacitást kínál, míg a memória mérete maximum 3 TB lehet. Az IBM elmondása szerint a szerver másodpercenként 50 milliárd művelet elvégzésére alkalmas, ami a feladattól függően 40-60%-kal nagyobb teljesítmény az elődhöz viszonyítva, miközben a fogyasztás nem nőt. A vízhűtéses konfigurációban is elérhető terméket szeptemberben kezdi szállítani a vállalat. Az előbbi hűtőrendszer mellett az adatközpont léghűtése is visszafogható, ami további megtakarítást eredményez a cégek energiafelhasználásában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés