Trükkös lesz az ASUS TUF Sabertooth 990FX GEN3 R2.0 alaplapja

Hirdetés

A januári CES-en az ASUS standján már látható volt az ASUS TUF alaplapcsalád legújabb tagja, a Socket AM3+ foglalat és AMD 990 FX/SB950 chipkészlet köré épülő Sabertooth 990FX GEN3 R2.0. Hivatalosan azonban a gyártó csak ma jelentette be az újdonságot, ami lényegében egyetlen újítást tartogat az előző, GEN3 jelzés nélküli változathoz képest. A GEN3 ugyanis a 3.0-s PCI Express szabvány támogatására utal, ami elméletileg a meglévő négyből három x16-os PCI Express sínen keresztül érhető el, míg a negyedik továbbra is "csak" 2.0-s szabvánnyal kompatibilis, és a látszat ellenére csak x4 módban működik.


[+]

Mint korábban megírtuk, az ASUS PCI Express 3.0-t érintő ötlete a PLX 48 csatornás vezérlőjére épül, mely képes kezelni az új szabványt, vagyis lényegében rá lehet írni az alaplap dobozára, hogy rendelkezik PCI Express 3.0-s foglalatokkal, de az északi vezérlőhíd felé azonban már csak 2.0-s kapcsolat van, így az újításból nem sokat fognak a vásárlók profitálni. Persze a 3.0-s szabvány megléte egyébként sem kardinális kérdés, hiszen a mai programokat a busz kíméléséhez szabják, így még a 2.0-s port is bőven elegendő tempót kínál. Éppen ezért az ASUS sem számíthat közfelháborodásra, hiszen a PCI Express 3.0 és 2.0 közötti gyakorlati különbség mérhetetlenül pici. Ezt leszámítva minden maradt a régiben: 4 darab DDR3 foglalat (legfeljebb 32 GB-ig és 2400 MHz-ig – tuninggal), 4 darab PCI Express x16 (ebből egy x4 sebességre képes) és egy darab PCI foglalat, 6 x USB 3.0 és 12 x USB 2.0 kapu, 8 darab SATA 6 Gbps, illetve 2 x eSATA 6 Gbps csatoló, Gigabit Ethernet és Realtek ALC892 nyolccsatornás hangkodek.


[+]

Természetesen az újdonság most is hőcsővel kiegészített CeraM!X bevonatú hűtőbordákkal, szerverszintű komponensekkel és 8+2 fázisú tápellátással készül. Nem hiányzik az egyedi funkciók közül a TUF Thermal Radar szolgáltatás, ami az alaplap több pontján figyeli a hőmérsékletet és a szenzorok visszajelzése alapján képes a rendszer hűtési házirendjét automatikusan vezérelni, amit természetesen kézzel felülbírálhatunk. Az ATX méretszabványnak megfelelő ASUS TUF Sabertooth 990FX GEN3 R2.0 alaplapnak ugyanazokon a teszteken kell helyt állnia, mint a kiszolgálókba és munkaállomásokba szánt alaplapoknak, így a gyártó a március közepén megjelenő alaplapra is vállalja az öt év garanciát, ára azonban egyelőre ismeretlen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés