Évfordulókat ünnepel a PCI-SIG

A PCI-SIG most ünnepli a PCI huszadik és a PCI Express busz tizedik életévét, ami ezen piacon igazán nagy eredménynek számít. A PCI buszt persze lassan elfelejtjük, de bizonyos, hogy minden PC-s felhasználó életében főszerepet játszott, hiszen még ma is rengeteg bővítőkártya érhető el a csatolóhoz. A PCI Express viszont ereje teljében van és már a 3.0-s verziónál jár. A foglalatot főleg a grafikus kártyák használják, de SSD-k is profitálhatnak belőle. A PCI-SIG az ünneplés mellett némileg részletezte az aktuális fejlesztéseket, amelyekben az SSD-k is szerepet kapnak. A processzorba integrált PCI Express 3.0-s vezérlők ugyanis a korábbi megoldásoknál sokkal gyorsabban érhetik el a PCI Express 3.0-s csatolóba helyezett SSD-ket, ami bizonyos területeken nagyon előnyös lehet. Ehhez egyébként készül az SFF-8639 jelzésű konnektorszabvány is.

Az átlagfelhasználókat valószínűleg jobban érdekli, hogy készül a PCI Express 4.0-s szabvány, melyről korábban már beszámoltunk. Sajnos a PCI-SIG új információt nem közölt, így mi sem tudjuk az eddigi adatokat kiegészíteni. Új adat azonban, hogy kiegészül az aktuális Mini CEM specifikáció, mely reagál az egyre vékonyabb mobil termékek érkezésére. Ez tulajdonképpen a mini PCI Express felületre vonatkozik, melynek egyre problémásabb az alkalmazása az új a vékony dizájnokkal.

Készül a PCIe OCuLink is, mely egy a Thunderbolt és az USB 3.0 kihívója lesz. A mérhetetlen mennyiségű USB-s eszközpark miatt túl nagy jövőt ennek sem lehet jósolni, de a Thunderbolt ellen kemény küzdelmet folytathat. Az interfész egy, kettő és négy darab csatornát támogat, így az adatátviteli sebessége rendre 8, 16 és 32 Gbps lehet. A négy évet felölelő ütemtervben optikai és réz alapú megoldások vannak, emellett később a PCI Express 4.0 bevetése is opció, amivel csatornánként lehetővé válik a 16 Gbps-os tempó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés