Az ASUS elhozza a C-60-as APU-t a Mini-ITX világába

Az ASUS elsőként jelentett be olyan Mini-ITX-es alaplapot, mely az AMD C-60-as APU-jára épül. Az utóbbi vállalat a C szériás termékeket netbookokba szánja, de nyilván annak technikai akadálya nincs, hogy máshol is elérhetők legyenek, de erre külön engedély kell. Persze az AMD kellő rendelési tétel mellett biztosan nem fog nemet mondani. A mindössze 9 wattot fogyasztó lapka egyébként két processzormagot tartalmaz, melyek 1 GHz-es órajelen ketyeghetnek, ám a Turbo Core szolgáltatás az egyik magot 1,33 GHz-re képes emelni, ha erre lehetőség adódik az adott munkafolyamat alatt. A grafikus vezérlő szerepét a Radeon HD 6290 tölti be 80 shader processzor és 276 MHz-es magórajel mellett. Utóbbi érték 400 MHz-ig turbózható fel, ha a fogyasztási keretbe ez belefér.

Az ASUS C60M1-I jelzésű alaplap lényegében a fenti lapkára épít, és a vezérlőhíd feladatait a Hudson M1 kódnevű, A50M jelzésű termék látja el. Az alaplapon két darab DDR3-as DIMM foglalat található, a processzor egycsatornás memóriavezérlője pedig hivatalosan az 1066 MHz-es memóriákat támogatja. Az esetleges bővítőkártyát egy teljes szélességű PCI Express interfész várja, mely x4-es módban üzemel. A meghajtókat hat darab 6 Gbps-os SATA csatlakozóra lehet kötni, továbbá számos USB 2.0-s port is lesz az alaplapon. A hálózati kommunikációt a Gigabit Ethernet biztosítja, és nem hiányzik a nyolccsatornás hangkodek sem, melynek szerepét a VIA VT1708S jelzésű termék tölti be. A hátlapon egy DVI és egy D-Sub kimenet található, így a termék két kijelzőt képes meghajtani.

Sajnos látható, hogy a HDMI lemaradt, így az alaplap HTPC-nek nem feltétlenül ajánlott. Az irodákban, illetve az iskolákban viszont jó szolgálatot tehet, hiszen rendkívül keveset fogyaszt. Ezenkívül az újdonság egy AMD Vision termékcsaládba tartozó rendszer, így támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t. Emellett az APU UVD 3.0-s motorja kezeli az AVC/H.264, a VC-1, a DivX/Xvid, valamint az MPEG-2/4 videókat, továbbá támogatja a Flash animációk gyorsítását a stage video, illetve a stage 3D szolgáltatás használatával, és a különböző webes felületek gyorsítása sem jelent akadályt.

Az ASUS C60M1-I jelzésű alaplap 70-80 eurós áron érhető el a webáruházakban, tehát az Intel Cedar Trail platformra épülő Mini-ITX-es konkurencia ellen vonul szorítóba. Az ASUS-nak ez utóbbira épülő megoldása nincs, de mivel a piaci szegmens értékes, így érdemes alternatívát kínálni. A Cedar Trail viszont feltehetően nem volt megfelelő opció a cégnek, hiszen csak 32 bites Windows 7-re van hozzá grafikus driver, és a terméktámogatás jövője is kérdéses.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés