Asus blog: Maximus VI Extreme alaplap bemutató I.

A ROG (Republic Of Gamers) család csúcsát egy jó ideje az Extreme elnevezésű modellek képviselik, melyre jóformán minden létező kiegészítőt ráaggatnak a tervezők.


[+]

A család egyik legújabb nehézsúlyú tagja a Maximus VI Extreme, melynek főbb tulajdonságaira most a teljesség igénye nélkül vetünk néhány pillantást.


[+]

Az alaplap már első ránézésre tekintélyt parancsoló, és ahogy az elmúlt években megszokhattuk, továbbra is a piros-fekete színezés hódít. A tápellátáson egy méretes, hőcsövekkel összekötött bordázat lapul, míg a Z87-es chipseten egy szintén nagyobb passzív hűtés kapott helyet. A négy darab DDR3-as RAM foglalatba legfeljebb 32 GB memória pattintható be, aminek órajelét a megfelelő tuninggal akár 3000 MHz fölé is fellőhetjük. A belső, kábellel csatlakoztatható SATA eszközökhöz nem kevesebb mint 10 port állhat rendelkezésünkre, mely minden bizonnyal még az extrém igényeket is kielégíti.


[+]

A tápellátás talán elsőre nem tűnik robusztusnak, hisz az mindössze 8+2 fázist tartalmaz, de mint azt jól tudjuk néha a kevesebb a több. A tervezők a mennyiség helyett inkább a minőségre fókuszáltak Extreme Engine Digi+ III megalkotásakor. Utóbbi jó hatásfokú NexFET MOSFET tranzisztorokat, 60 amperes áramerősség leadására képes BlackWing tekercseket, és 10K Black Metallic kondenzátorokat takar, amivel a koncepció az elődöknél jóval hatékonyabban működik. Az ASUS szerint mindez képes kiszolgálni az extrém tuningosok meglehetősen nagy igényeit is.


[+]

A Maximus VI Extreme összesen hat darab PCI Express slotot vonultat fel, melyek egy árva x4-es aljzat kivételével teljes hosszúságúak. Utóbbiak segítségével nem akadály a négy kártyás SLI vagy CrossFire rendszer kialakítása sem, sőt bizonyos keretek között a sávok konfigurálására is van lehetőségünk az alaplapon elhelyezett DIP kapcsolókon keresztül. Mivel a Haswell processzor összesen 16 PCIe 3.0 szabványú sávval rendelkezik, így a tervezők a PLX 8747 nevű PCI Express bridge chip segítségével biztosították a további sávszélességet.


[+]

A hátlapon is akad újdonság, hisz az MPCIE Combo kártya második verziójával nyílik a sor. A kis kétoldalas kiegészítő egy félmagas mini PCI Express kártyát és egy, az Intel legújabb szabványának megfelelő M.2 (NGFF) formátumú SSD-t képes fogadni. Előbbi aljzathoz egyes kiszerelések esetében egy 802.11ac + Bluetooth 4.0 kombó adaptert is mellékel az ASUS.


[+]

Tovább haladva egy BIOS Flashback illetve ROG Connect kapcsolót találhatunk, melyek közül az előbb lehetővé teszi, hogy a gép kikapcsolt állapotában vagy inkompatibilis hardver (CPU, RAM) miatt nem induló alaplapnál is frissíthető legyen az UEFI. USB 3.0-ból összesen három, míg 2.0-ből két pár aljzat helyezkedik el a hátsó fertályon, amik mellett az Intel-alapú LAN kontroller aljzatát, egy-egy HDMI és DisplayPort-ot, valamint egy kombó PS/2 billentyűzet/egér aljzatot, illetve az integrált Realtek ALC1150 hangkeltő digitális és analóg csatlakozóit láthatjuk.


[+]

A következő részben a Maximus VI Extreme kifejezetten tuningosoknak szánt funkcióit nézzük megy egy kicsit közelebbről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények