Asus blog: Maximus VI Impact, a kis Mini-ITX-es méregzsák

Az ASUS a Computexen rántotta le a leplet az első, ROG családba tartozó Mini-ITX-es alaplapjáról. A vállalat tervei között sokáig nem szerepelt ilyen termék, de vásárlók hosszas győzködése után végül megszületett a Maximus VI Impact.


[+]

Azt talán nem kell kihangsúlyoznunk, hogy a Mini-ITX formátumú alaplapok meglehetősen kis területtel bírnak. Ennek okán némileg meg van kötve a tervezők keze, hisz sokkal kisebb mozgásterük van a dizájn kialakításakor. Ennek ellenére az ASUS nem szeretett volna túl sok kompromisszumot kötni, hisz mégiscsak egy ROG alaplapról van szó.


[+]

A Maximus VI Impact első le sem tagadhatná, hogy hova tartozik, hisz külsőre a manapság alkalmazott Republic of Gamers vonások jellemzik. Az Intel Z87-es PCH-t egy fekete borda hűti, mely az LGA1150 foglalattal párosítva gond nélkül elbánik bármelyik jelenleg forgalomban lévő asztali Haswell processzorral. A belső SATA csatlakozók száma négy darabban merül ki, melyek mindegyike támogatja a 6 Gbps-os szabványt. A tervezők természetesen az USB 3.0-ról sem feledkeztek meg, amiből egy belső tűsor került fel a NYÁK-ra, mely tetszés szerint előlapra vagy éppen hátlapra is kivezethető. Felette egy integrált bekapcsológomb is helyet kapott egy 4 tűs ventilátorcsatlakozóval egyetemben.


[+]

Mindezek mellett a tápellátásnak már nem jutott megfelelő terület, így a tervezők egy korábban már látott megoldáshoz nyúltak. A teljes VRM szekció egy külön NYÁK-on kapott helyet, mely az alaplapra merőleges. Ezzel a kis trükkel a Maximus VI Impact 8+2 fázissal rendelkezik, akárcsak a legtöbb felső kategóriás ATX formátumú rokona. Ennek megfelelően a 12 voltos feszültséget 8 tűs csatlakozón keresztül biztosíthatjuk.


[+]

A Mini-ITX formátumnak megfelelően egyetlen normál méretű PCI Express foglalat fért fel az alaplapra, amely egy teljes hosszúságú, 16 sávot alkalmazó aljzat, és a processzorba integrált vezérlőnek megfelelően a 3.0-s szabványnak megfelelő sávszélességet képes biztosítani. Emellett itt is szerepet kapott a Maximus VI Extreme esetében már látott MPCIE Combo II kártya. A kis kétoldalas kiegészítő egy félmagas mini PCI Express kártyát és egy, az Intel legújabb szabványának megfelelő M.2 (NGFF) formátumú SSD-t képes fogadni. Előbbibe többek között akár a mellékelt ASUS 2T2R nevű, IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s támogatással rendelkező vezeték nélküli hálózati vezérlőt is bepattinthatjuk.


[+]

Utóbbi mögött helyezkedik el a hangkártya, mely a tápellátáshoz hasonlóan került fel a Maximus VI Impact fedélzetére. A SupremeFX névre keresztelt megoldás 120 dB-es jel-zaj viszonnyal rendelkezik, illetve a TI LM4562 műveleti erősítőnek hála egy fejhallgató erősítőt is magában foglal.


[+]

A hátlap sem tűr túl sok kompromisszumot: A sort egy HDMI, egy DisplayPort és egy optikai SPDIF nyitja. Ezt követi az Impact Control nevű kis panel, melyen többek között a BIOS Flashback, ROG Connect és memOK kapcsolókat is megtaláljuk. Előbbi lehetővé teszi, hogy az UEFI kikapcsolt állapotában vagy inkompatibilis hardver (CPU, RAM) miatt nem induló alaplap esetében is frissíthető legyen, míg a memOK! gomb a félrekonfigurált memóriabeállítások esetében lehet jó segítség. Mindezek mellett még egy POST CODE kijelző is helyet kapott, mely bizonyos esetekben szintén hasznos segítség lehet. A kiegészítőpanelt négy USB 2.0 követi, ami után két USB 3.0 és egy eSATA aljzat látható. Ezt követően az inteles LAN kontroller aljzata következik, mely alatt még két USB 3.0-s kapu várja az eszközöket, míg a sort a SupremeFX kártya analóg kivezetései zárják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények