Apró frissítést kap még idén a Hynix HBM memóriája

A Hynix igen apró HBM memóriájának első generációs verziója már ma is elérhető, de ez jelen formájában egy olyan 4Hi kategóriás HBM memória, amely 1 GB-os kapacitást kínál egy 1024 bites csatornán.

A Hynix azonban már javában fejleszti a második generációs verziót, amely nagyobb kapacitást kap, illetve kétszeres órajelen is üzemképes lesz. Addig viszont a vállalat úgy döntött, hogy az aktuális 1 GB-os opció mellé az év második felében bedobnak egy 2 GB-os verziót, amely ugyanúgy 1024 bites csatornára fűzhető fel, és marad 4Hi kategóriás, de nyolc darab 2 gigabites memórialapka lesz rajta párosával egymásra tokozva.

A fejlesztésnek két célja lesz. Egyrészt az AMD igényli ezt a memóriát még idén, másrészt a Hynix szerint nem olyan egyszerű a második generációs HBM memória implementációja, főleg azoknak a cégeknek, akik nem teszteltek az első generációs verzióval. A legnagyobb gond a interposerrel lesz ennek ugyanis bírnia kell a megduplázott órajelet, de sok fejlesztés alatt álló interposer már az 1 Gbps-os összeköttetésenkénti tempót is nehezen tartja, így logikátlan elvárni, hogy a következő év elejére ebből hirtelen olyan interposerek születnek, amely játszva elvannak a 2 Gbps-os tempóval.

A problémát egyébként részben a Hynix idézte elő azzal, hogy ideiglenesen mindenkivel megszüntették a szoros viszont, és kizárólagosan az AMD-vel fejezték be a HBM-et. Ennek egyrészt volt haszna, mivel a HBM fejlesztése felgyorsult, és maguk a memóriák terv szerint érkeznek. Volt viszont hátránya is, ugyanis az interposereket a bérgyártók kizárólagosan AMD visszajelzései szerint fejlesztették, és az utóbbi időben kiderült, hogy más lapkákkal ezek nem működnek túl jól. Az első generációs HBM tehát a tervekkel ellentétben némileg tovább lesz elérhető, mivel számos cégnek sokkal biztonságosabb ezt a memóriát megcélozni, a második generációs verzió bevezetését pedig elnapolni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés