Érkeznek az AMD DDR4-es memóriamoduljai

Bár az AMD-nek még nincs DDR4-es memóriát használó asztali platformja, a vállalat már elkezdte kiszállítani a kereskedőknek a Radeon R7 Performance sorozatú modulokat. Ezek 4 vagy 8 GB-os kapacitást kínálnak, az effektív órajelük pedig 2133 vagy 2400 MHz lesz. Mindegyik opció szabványos, 1,2 V feszültségen üzemelnek, az időzítésük pedig CL 15-15-15-36 lesz.

Ezúttal is ingyenesen jár a termékekhez az AMD Radeon RAMDisk szoftver, mely lényegében a Dataram RAMDisk alkalmazása, csak éppen az AMD disztribúciójában. A 19 dollár értékű program segítségével a felhasználó maximum 64 GB-os kapacitású partíciót dedikálhat extrém gyors elérésű adattárolásra, ami a rendszermemóriából lesz lecsípve. Természetesen a 64 GB egy elméleti érték, amit kezelhet a szoftver az adott licenckonstrukció mellett, de ha kevesebb memória van a gépben, akkor kisebb kapacitású partíciót kell beállítani.

Az AMD memóriái továbbra is a Radeon márkanév erejére építenek, és ez úgy néz ki, hogy működik, mert a vásárlók viszonylag nagy része szeretne a Radeon VGA-k mellé Radeon rendszermemóriát. A legtöbb nyugatabbra fekvő üzlet erre rá is játszik, így a Radeon VGA-k vásárlása esetén a Radeon memóriák olcsóbban vehetők meg. Ez az árukapcsolás valószínűleg fontos szempont marad a termékek eladásánál. Úgy tudjuk, hogy a DDR4-es Radeon memóriák a hardver tekintetében továbbra is a Patriot megoldásai, csak az AMD hitelesíti őket.

Ezúttal is fontos fontos kiemelni, hogy a JEDEC szabvány szerint a 2133 MHz-es órajel a szabványos 1,2 V-os feszültség mellett, de az említett termékek XMP-t és AMP-t is támogatnak, amivel beállítható a 2400 MHz-es effektív órajel is. Ez azonban az alaplap és a processzor szempontjából tuningnak számít, vagyis a stabilitásra akkor sincs garancia, ha a memóriamodul amúgy bírná a terhelést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés