Nem ad komoly extrát az AMD Radeon RAMDisk szoftvere

Az AMD még a Trinity APU-val kapcsolatos bemutatón említette, hogy készülnek egy Radeon RAMDisk nevű szoftverrel, melynek előnyeit felvázolták, de a részletekkel kapcsolatban túl sok adatot nem árult el a cég, így csak a kivárásra tudtunk hagyatkozni. Nem is kellett sokáig várni a hivatalos bejelentésre, hiszen az AMD a tegnapi napon hivatalosan is elindította a Radeon RAMDisk weboldalt.


[+]

Azt korábban is sejtettük, hogy az AMD nem fejleszt saját szoftvert, így számítottunk arra, hogy a Dataram néven ismert vállalattal való jó kapcsolatuk gyümölcse ez a kezdeményezés. Ennek megfelelően a Radeon RAMDisk gyakorlatilag egy az egyben a Dataram RAMDisk szoftver, csak éppen az AMD disztribúciójában. Meglepetés tehát egyáltalán nincs, de egy ilyen promóció esetében megszokott egyfajta extra is az eredeti verzióhoz képest. Ez ugyan a Radeon RAMDisk esetében is megvan, de eléggé jelentéktelen, így az egész kezdeményezés inkább marketingre lesz jó.

A bejelentés ismeretében összefoglalható, hogy az AMD Radeon RAMDisk korlátozott funkciók mellett ugyanúgy ingyen használható, mint a Dataram RAMDisk. A két program működése lényegében meg is egyezik, ám extra, hogy az AMD egy éves promóciót kínál az ügyfeleinek. Ennek eléréséhez AMD Radeon Value, Entertainment vagy Performance sorozatba tartozó DDR3-as memóriát kell vásárolni (vagy, ha már megtörtént, akkor használni). Ezután a Radeon RAMDisk hivatalos oldaláról le kell tölteni az alkalmazást, és a telepítés után a program felismeri, hogy a gépben AMD memória van. Ennek eredménye az lesz, hogy 4 GB helyett 6 GB kapacitású partíció dedikálható extrém gyors elérésű adattárolásra, ami a rendszermemóriából lesz lecsípve. Természetesen nem árt komoly kapacitású rendszermemóriában gondolkodni, de a jelenlegi árak mellett ez nem jelenthet gondot. Fontos, hogy ez a promóció csak egy évig tart (október 10-étől számolva), vagyis jövő ilyenkorra már nem érhető el ez a funkció, arról pedig egyelőre nincs adat, hogy lesz-e helyette új promóció. Nyilván ha sikeres lesz a kezdeményezés, akkor valószínű, hogy az AMD és a Dataram elmélyíti a partnerkapcsolatot.

A program beállításához az AMD segédletet is kínál, de egy hasonló útmutató Dataram oldalán is elérhető, bár utóbbi a kezdő felhasználók számára bonyolultabbnak tűnhet. Megjegyzendő még, hogy a Radeon RAMDisk program csak AMD által forgalmazott memóriát követel az extra kapacitás eléréshez, így a platform szempontjából lényegtelen a processzor típusa.

Az AMD Radeon RAMDisk korlátjai egyébként feloldhatók az Xtreme verzió megvásárlásával, mely 18,99 dollárba kerül. Ekkor a kapacitás messze meghaladhatja az alapprogram egy éves promóciójában kínált 6 GB-os maximumot. A teljes funkcionalitású Dataram RAMDisk gyakorlatilag ugyanennyiért kínálja ugyanezt a szolgáltatást, ugyanakkor valószínű, hogy ha a felhasználó az AMD portálján keresztül vásárolja meg az alkalmazást, akkor abból maga AMD is részesül, hiszen a Dataram alkalmazását népszerűsíti. Az AMD Radeon RAMDisk programot egyébként Radeon memória nélkül is lehet telepíteni, ám ekkor az alkalmazás ugyanúgy működik, mint a Dataram RAMDisk szoftver. A teljes verzióra is igaz ugyanez.

Az AMD Radeon RAMDisk gyakorlatilag egy nagyon egyszerű üzleti kapcsolat gyümölcse, de semmi több. Nagyjából hasonló feltételek mellett eddig is elérhető volt a Dataram RAMDisk, noha az extra 2 GB-os kapacitás tényleg értékes lehet, hiszen az AMD Radeon memóriái nagyjából hasonló áron szerezhetők be, mint az azonos képességű konkurens megoldások, így úgy is fel lehet fogni az egész promóciót, hogy az AMD egy kis szoftveres extrával próbálja megnyerni a potenciális vásárlókat. Aki használja, vagy szereti a Dataram programját, és szüksége van az extra 2 GB-os kapacitásra, annak mindenképpen megéri AMD Radeon memóriákat vásárolni a hasonló árú konkurens modulok helyett. Más szempont szerint viszont nincs jelentősége a promóciónak, mivel az alkalmazás teljes verziója az AMD-től és a Dataramtól is azonos áron szerezhető be, és azonos képességeket is kínál, ráadásul megegyező licencfeltételek mellett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés