Az AMD forradalmasítja a professzionális VGA-k piacát

A vállalat az új Radeon Pro SSG-vel gyorsítja sokszorosára a nagy adatmennyiség feldolgozását.

Az AMD az idei SIGGRAPH alkalmával egy komoly bejelentést tett, ami több területen is forradalmasíthatja a professzionális VGA-k piacát. E szegmensen belül jellemző, hogy az ide szánt VGA-kon jóval több fedélzeti tár van. Nem azért, mert a sok gigabájt jó marketing, hanem azért, mert tényleg szükség van a lehető legtöbb videomemóriára. Olyannyira, hogy több területen is még mindig úgy tekintenek a professzionális VGA-kon található tárra, hogy az még akkor is kevés, ha a jelen kort figyelembe véve 32 GB-nyi VRAM-ról van szó. Sőt, mondhatni nagyon kevés, de ezzel kell együtt élni, hiszen a probléma egy technológiai korlátból keletkezik.

Sajnos a VRAM esetében a memórialapkák kapacitása nem fejlődik túl gyorsan, sok esetben az igények gyorsabban nőnek, vagyis a hagyományos fejlesztési modellel a gyártok belátható időn belül nem tudják kielégíteni azokat. Ez sarkalhatta az AMD-t arra, hogy átgondolja a lehetőségeket, és előálljanak egy új konstrukcióval, ami megoldást kínál a piac problémájára. Ezt a szerepet tölti be a Radeon Pro SSG, azaz Solid State Graphics, amely a VRAM-ot két darab, VGA-n elhelyezett, GPU-hoz direkten csatlakozó SSD-vel egészíti ki, így biztosítva akár 1 TB-os fedélzeti tárat.

A Capsaicin 2.0 rendezvényen bemutatott Radeon Pro SSG VGA egy ismeretlen cGPU-t használt, amihez két darab M.2 aljzat csatlakozott. Azt még nem tudni, hogy ehhez az AMD PCI Express kapcsolót használt, vagy direkten be lett kötve a két SSD, de nyilván mindkét út járható. Természetesen ezeket az SSD-ket kezelni kell, vagyis szükség van egy NVMe vezérlőre is. Utóbbi lehet különálló, vagy akár egy cGPU-ba beépített egység, de sajnos erre vonatkozóan sem derült ki pontos információ.

A Radeon Pro SSG logikai vázlata
A Radeon Pro SSG logikai vázlata

A konstrukció előnye egyébként nyilvánvaló. A legtöbb munkaállomáson még a sok videomemória (akár 32 GB-nyi), vagy a sok rendszermemória (akár 64 GB-nyi) sem elég, így a rendszer folyamatosan a bekötött adattárolóból szerzi a feldolgozásra váró adatokat. Ez főleg a késleltetés miatt lassú, mivel gyakorlatilag a GPU-ból származó adatelérési kérelem késleltetését a beépített adattároló jelentősen korlátozza. És itt dolgozhat a felhasználó a leggyorsabb SSD-kkel, akkor is annyira sok lépcsőben jut el az adat a VGA-ba, hogy az drasztikus lassulást eredményez. A Radeon Pro SSG-vel a beépített két SSD egyfajta gyorsítótárként üzemel, ráadásul az operációs rendszer kizárásával, és az 1 TB-os kapacitás már elég a legtöbb adatintenzív feladat kiszolgálásra. Bár az integrált SSD-k késleltetése még mindig nagyobb, mint a VRAM-é, de nagyságrendekkel kisebb, mintha a hagyományos utat kellene bejárnia az adatra vonatkozó kérelemnek. Ráadásul az AMD az SSD és a VRAM vezérlésére egyedi rutinokkal is előállhat, vagyis viszonylag sok optimalizálási lehetőség adódik ilyen formában, szemben a hagyományos munkaállomások felépítésével.

A vállalat az előnyöket 8K-s raw videó feldolgozásával demonstrálta. Ez tipikusan egy olyan terület, ahol professzionális VGA-k küzdenek a munkával, mivel még a mai maximumnak tekinthető 32 GB-nyi videomemória is bőven kevés. Emiatt ezt a munkát a piac leggyorsabb és legdrágább munkaállomása csak 17 fps-sel képes elvégezni, vagyis 848 MB/s volt a feldolgozási teljesítmény, ami tulajdonképpen nagyjából megfelel annak a limitnek, amit a legjobb SSD-kkel felszerelt munkaállomásoknál általánosan lehet tapasztalni. A Radeon Pro SSG azonban ezt a teljesítményt 92 fps-re emeli, ami 4590 MB/s-os tempónak felel meg. A gyorsulás tehát 5,3-szeres, ami jól jelzi, hogy ezeken a kritikus területeken mennyire visszafoghatja a szűkös VRAM a GPU-t.

Az AMD szerint a konstrukciójuk a 8K-s raw videón kívül drasztikus előnyt biztosít a VR videók feldolgozásánál, ami nyilván egy hasonló probléma csak jóval több adattal. Utóbbihoz készül egyébként a Project Loom szoftverkörnyezet, amely segít a VR videókból származó képkockákat valód időben összefűzni. Ez a tartalomkészítőknek rendkívül nagy segítség, hiszen komoly kihívás ezt jól és gyorsan megoldani. A Project Loom minimum 4, maximum 24 képkocka összefűzését támogatja, amiből 60 Hz-es 1080p-s, vagy 30 Hz-es 4K-s videót generál kimenetként, és a VR headsetek, illetve a hagyományos kijelzők támogatását is megoldja. A szoftver alapvetően az AMD professzionális VGA-inak DirectGMA képességére épít, továbbá a GPUOpen keretében nyílt forráskódú lesz a nyár vége felé.

A Radeon Pro SSG további felhasználási területei közé fog tartozni az olaj- és gázkitermelés. Ez is tipikusan egy olyan piac, ahol a VRAM korlátozza a professzionális VGA-k használhatóságát. Bár a mai szoftverek ebben a szegmensben tipikusan olyan algoritmusokat használnak, amivel ezt a problémát kezelni lehet, az elméleti lehetőségekhez képest a sebességvesztés még így is jelentős.

Az orvostudomány is nagy hasznát veheti a Radeon Pro SSG-nek, mivel például a genom szekvenálása, vagyis a nagyon hosszú, összefüggő DNS szakaszok szekvenciájának meghatározása rendkívül komplex feladat, ami rengeteg adat feldolgozásával jár. Szintén fontos terület lehet az orvosi képalkotás, ahol a nagy fedélzeti tár lehetővé teszi a komplex geometriai struktúrák valós idejű létrehozását is, így például a kardiológusok a dobogó szívet sokkal nagyobb részletességben vizsgálhatnák. Utóbbi olyan információkat biztosíthat számukra, amelyeket esetleg csak hosszabb ideig tartó, vagy több vizsgálattal tudnának kideríteni, miközben a páciens élete szempontjából a legfontosabb a szakszerű és mindeközben gyors beavatkozás lenne.

AMD Radeon Pro SSG
AMD Radeon Pro SSG [+]

A fentiek mellett a Radeon Pro SSG a működésbeli újításának köszönhetően új alkalmazási területeket is teremthet. Egyelőre maga a termék még fejlesztői verzió formájában létezik, ezért vásárlási szándék esetén közvetlenül az AMD-t kell keresni. A fejlesztői csomag ára 9999 dollár, de a rendelési mennyiség nincs korlátozva, így az AMD megpróbálja úgy kielégíteni az igényeket, ahogy az a megrendelőknek ideális.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés