Hasznos újítással kezdi az évet az új Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 12.1-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a PCI Express csatolót használó Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000 és 6000 szériás grafikus kártyákhoz, a Fusion APU-khoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem biztosított.

Hirdetés

A szokásos hibajavítások mellett az AMD HD3D technológiát érték újítások, így ez már működik CrossFireX konfigurációk mellett, illetve a megfelelő megjelenítőkön megoldott az 1080p-s tartalmak továbbítása 30 Hz-en a HDMI 1.4a-s porton keresztül. Ezenkívül az AMD új profilozót is bevezet, melyet jóval egyszerűbb kezelni, mint az előzőt, így a felhasználók egyéni 3D-s profilokat alakíthatnak ki az egyes alkalmazások számára; beállítva a kívánt 3D-s paramétereket, amelyek a program elindításakor betöltődnek. Az új profilozó a CrossFire funkciókat is támogatja, így jóval többre képes, mint a korábbi megoldás. A felhasználó felülbírálhatja a CrossFireX rendszerre vonatkozó gyári beállításokat, így az alapértelmezett mód mellett választható az AFR Friendly és az Optimize 1x1 beállítás, melyek amolyan általánosabb profilok. A CrossFireX természetesen le is tiltható, illetve betölthető egy másik alkalmazáshoz definiált profil is. Érdemes megjegyezni, hogy az AMD szinte minden játékhoz készít előre definiált CrossFireX profilt, így ha a felhasználó ezt felülbírálja, akkor a vállalat semmilyen felelősséget nem vállal az egyénileg beállított mód képminőségéért, illetve annak problémamentes működéséért.

Nagyon fontos, hogy az új profilozás módosított adatbázist használ, így az új driver telepítése után rögtön el kell látogatni a fősávban található beállítások (preferences) menübe, és rá kell kattintani a gyári alapértelmezett beállítások visszaállítása (restore factory defaults) menüpontra. Enélkül az egyéni profilozás nem fog megfelelően működni, így érdemes mihamarabb túlesni ezen.

Az év első Catalyst szoftvercsomagja és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A vállalat egy detektáló alkalmazást kínál fel, mely ellenőrzi a felhasználó operációs rendszerét és hardverét, majd ahhoz engedélyezi a megfelelő driver letöltését. Természetesen hagyományos módon is beszerezhető a meghajtó, vagy valamelyik különálló komponens az alábbi oldalon keresztül. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés