AMD 780G: ígéretes chipset integrált grafikával

Bemutatkozott az AMD 780G jelű, integrált grafikus vezérlővel ellátott alaplapi chipkészlet (fejlesztési kódnevén RS780), amely a Cartwheel kódnevű asztali platform egyik építőköve, mobil változata pedig a későbbiekben a Puma kódnéven ismert notebookplatform részeként fog piacra kerülni. Az új chipsethez a gyártó nagy reményeket fűz, elsősorban az Intel jelenleg futó G33/G35 chipsetjeivel szemben kínál vonzó alternatívát, hiszen energiatakarékosabb, nagyobb grafikai teljesítményű, gazdagabb funkcionalitású megoldásról van szó, ráadásul a megcélzott kategóriában olcsóbb rendszerek építését teszi lehetővé.

Az AMD 780G már 55 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készül, ennek köszönhetően – bár tranzisztorszáma jelentős mértékben, 205 millióra nőtt – fogyasztása üresjáratban kevesebb, mint 1 watt; egyébként pedig dinamikus energiamenedzsment gondoskodik a disszipáció kordában tartásáról. A 780G északi híd kompatibilis a HyperTransport 3.0-val, azaz a K10-es, Socket AM2+-os processzorokkal is teljes sebességen kommunikál.

Az integrált, DirectX 10-es ATI Radeon HD 3200-as grafikus mag 500 MHz-en fut, lokális VRAM-ot is kaphat, és támogatja az ATI Hybrid Graphics technológiát. Utóbbi révén a grafikai teljesítmény megnövelhető egy – jellemzően alsókategóriás – Radeon videokártya használatával; ilyenkor az integrált mag és a kártyán található GPU a CrossFire rendszereknél látott módon tandemben dolgozik. A túlhajtás sem idegen az IGP-től, ezt az AMD OverDrive segíti elő.

A 780G HTPC-kben is jó szolgálatot tehet, ugyanis rendelkezésre áll az Avivo HD, illetve az UVD nagy felbontású MPEG-2, H.264 és VC-1 videók dekódolásának és utófeldolgozásának hardveres gyorsítását kínálva. A gyártók a kimenetek tekintetében is szabad kezet kapnak, a chipset a maga részéről DVI, HDMI és DisplayPort interfésszekkel szolgál, utóbbi kettőnél a hangot is ugyanazon a porton keresztül közvetíti. Az északi híd 22 PCI Express 2.0 sávval gazdálkodik.

Az új északi híd mellé friss déli híd dukál, ez az SB700 jelet viseli. Meghajtókat hat SATA-300 porton keresztül kezel, támogatva RAID 0, 1 és 1+0 kötetek létrehozását, de nem marad ki belőle a hagyományos IDE (Ultra-ATA133) csatorna sem. Az USB portok száma 14-re nőtt, melyek közül kettő a régebbi 1.1-es szabványnak felel meg, de a többi a gyors 2.0-s verziót követi. Az AMD 780G chipset köré minden jelentősebb gyártó épít alaplapot, és a második negyedév folyamán számos komplett számítógépben is megjelenik. Kisebb tudású változata az ATI Radeon HD 3100 grafikus vezérlőt tartalmazó 780V chipset, melyet korábban RS780C kódnéven emlegettek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés