Passzív hűtésű Ivy Bridge-es Relia mini PC-k az Aleutia műhelyéből

Az Aleutia nem ismeretlen név a PC-s világban, már amennyiben otthonosan mozgunk az indusztriális és beágyazott PC-k piacán, vagy ha fejből ismerjük az Intel Embedded Alliance partnereket. A cég 2007-es indulása óta elsősorban a felsorolt szegmensben tevékenykedik, de néha tesz egy kis kitérőt, így legújabb, Relia névre hallgató PC-jük sem csak miniszerverként vagy tűzfalként alkalmazható, hanem normál otthoni felhasználás során is megállja a helyét, és akár HTPC-nek is használható.

Az Intel DQ77KB alaplap és az Intel Core i3-3240T, illetve i7-3770T processzor párosra épített Ivy Bridge-es minigép passzív hűtéssel operál, és kellően nagy kapacitású mSATA SSD-t választva akár teljes mértékben mellőzhetők a mozgó alkatrészek. Mindezt a gyártó úgy érte el, hogy az alkatrészeket egy masszív, 200 x 200 x 50 mm-es, gyárilag passzív hűtésre kihegyezett egyedi alumínium házba építtette, aminek legyártásáért a hasonló megoldásiról ismert Streacom felel.

A mérlegen alaphangon mindössze 1900 grammos PC-ben nem csak a processzor típusa szabható meg, hanem egyéb paraméterei is tetszés szerint variálható. A memóriakonfiguráció ennek megfelelően 2, 4 vagy 8 GB lehet kétcsatornás kiépítésben (Crucial vagy Kingston modulokból), és az mSATA csatolófelületű SSD tárkapacitása is megválasztható. Ez utóbbiból a listán 64, 128 és 256 GB-os darabok szerepelnek, szintén Crucial gyártmányúak. Amennyiben nagyobb tárterületre lenne szükség, a rendszer bővíthető hagyományos 2,5"-es, 500 GB-os WD Scorpio Blue HDD-kkel, szám szerint kettővel, vagy éppenséggel Intel 330, 335 vagy 520 sorozatba tartozó SSD-kkel. Ha szükség van rá, akkor plusz pénzért operációs rendszert is vásárolhatunk; 64 bites Ubuntu 12.10 vagy Windows 7 Home Premium és Pro verziók közül lehet választani.

A mini-ITX méretű alaplapra integrálva éreznek az Intel 82579V és 82574L Gigabit Ethernet vezérlők (AMT, PXE Boot, WOL és vPro támogatással), míg az alaplapi mini PCI Express foglalatba Wi-Fi modul illeszthető, így a hátlapi antenna csatlakozók is használatba vehetők. Ha már a bővítési lehetőség előkerült, akkor meg kell említeni a PCI Express x4-es foglalatot is, ám ezt sajnos hely hiányában nem lehet kihasználni, így a vásárló kénytelen a processzorba épített HD Graphics 4000-es grafikus vezérlőre támaszkodni, ami viszont HDMI és DisplayPort kimeneteket is kapott. A külső perifériák csatlakoztatását is megoldották, erre a célra két darab USB 2.0 és négy USB 3.0-s kapu vethető be, valamint még két 3,5 mm-es jack aljzat is felfedezhető a hátlapon.

A tápellátás természetesen egy külső tápegységgel történik. A Relia teljesítményfelvétele viszonylag moderált, készenléti üzemmódban 2,8 W, alapjáraton 17 W, terhelve pedig maximum 55 W. Az Egyesült Királyságban (pontosabban Londonban) készülő PC-ért alaphangon (Core i3 CPU, 4 GB RAM, 64 GB SSD, extra HDD-SSD opció és operációs rendszer nélkül) 530,67 eurót kér a gyártó, de az összes opcionális extrát bepipálva a vételár akár 1496,25 euróra is rúghat. Azonban még erre is rátehetünk pár lapáttal, ha 2 vagy 3 éves garanciaidőre van szükségünk, illetve HDD helyett az említett Intel SSD-ket kérjük, de az ilyen extra kérésekkel a gyártóhoz kell fordulni egyedi árajánlatért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés