Hirdetés

Lian Li PC-A75X és PC-A76X: letisztult, minimalista toronyházak

A Lian Li új toronyházai nem kevesebb, mint 220 x 585 x 590/615 mm-es méretekkel büszkélkedhetnek, ami egyben azt is jelenti, hogy akár HPTX méretű alaplapokat is képesek elnyelni, VGA-ból pedig a 360 mm hosszú megoldás sem okoz gondot, míg a CPU hűtője akár 170 mm magas is lehet. A kívül-belül feketére festett házak teljes mértékben alumíniumból készültek, és a látható felületeiket szálcsiszolással tették vonzóbbá. A formavilág rendkívül egyszerű, a tervezőknek ugyanis a derékszögű vonalzón kívül nem igazán volt szükségük más segédeszközre, így a minimalista, letisztult dizájnvonal érvényesül.

Lian Li PC-A75X és PC-A76X Lian Li PC-A75X és PC-A76X
Lian Li PC-A75X és PC-A76X [+]

Ehhez kapcsolódóan kell szót ejteni a két modell, azaz a PC-A75X és PC-A76X közötti különbségről. A két PC-s kuckó alapjaiban megegyezik, az egyetlen látható eltérés az előlap megmunkálásában érhető tetten. Előbbi modell elejét a perforált szellőzőrács uralja, két meghajtóhellyel megspékelve, míg az utóbbinál ezeket egy teljesen sima ajtó mögé rejtették a tervezők. Ebből adódik némi méretkülönbség is, ugyanis az ajtó nélküli változat mélysége 590 mm, míg az ajtóval szerelt változat 615 mm-es adattal büszkélkedhet, így lényegében a belső térfogat mindkét ház esetében hajszálra megegyezik.


[+]

A 9,5 kg-os monstrumok két darab, kívülről hozzáférhető (vagy ajtó mögé rejtett) 5,25"-es meghajtó fogadására képesek, belül pedig összesen 12 darab 3,5"-es tároló számára alakítottak ki helyet. A mellékelt átalakítókkal három darab 2,5"-es merevlemez vagy SSD beszerelésére is van lehetőség. A mechanikus tárolók rezgéseit csavarok alá helyezhető szilikongyűrűs megoldással csillapítják. A házakhoz opcionálisan vásárolható hot swap kiegészítő, amit a tárolórekeszek hátuljába beszerelve a merevlemezek egyetlen mozdulattal, a táp- és adatkábelek kézzel történő lehúzása nélkül kicserélhetők, akár menet közben is.


[+]

A tápegység a ház aljában foglal helyet, a friss levegőt pedig kívülről, a ház alól szívja, természetesen mosható porszűrőn keresztül. Ugyanilyen szűrők kerültek az előlap mögött fellelhető, három darab 140 mm-es ventilátor elé, melyek a ház szellőztetésében, valamint a merevlemezek, illetve a belül lévő komponensek hűtésében játszanak szerepet. Gyári állapotban a hátoldalon egyetlen 120 mm-es légkavaró felelős a meleg levegő kipumpálásáért, de opcionálisan az oldallapra még két 140 mm-es szélgép szerelhető (használaton kívül az erre kialakított részek igényesen lefedhetők). A ház tetején is található gyári állapotban leburkolt szellőzőnyílás, ahova szintén beszerelhető még két ventilátor (120 mm-esek), vagy igény esetén ide szerelhető a vízhűtés radiátora is – ami ebből kifolyólag legfeljebb két ventilátoros lehet.


[+]

Komolyabb vagy egyedi vízhűtéses rendszer használatát is támogatja a Lian Li két újdonsága, a tömlők ugyanis a hátoldali gumibéléssel ellátott nyílásokon kívülre is kivezethetők. Gumibélés nem csak ide, hanem a beltérben található három kábelbújtató kivágásra is jutott. Belsejéből nem hiányoznak a masszív merevítők sem, melyre grafikus kártyákat alátámasztó bakok kerültek.


[+]

A tervezők a ház tetejére, az előlaphoz közel helyezték el a bekapcsoló és reset gombokat, az állapotjelző LED-et, valamint egy lehúzható ajtó mögé rejtették a két-két USB 2.0-s és 3.0-s kaput, illetve a fülhallgató és mikrofon 3,5 mm-es jack aljzatait.

A Lian Li PC-A75X és PC-A76X házak rendre 199 és 219 dolláros áron kerülnek a boltokba, méghozzá szeptember végén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés