Acer Aspire V5 notebook: vékony és könnyű, mégsem ultrabook

Lehet szeretni, vagy éppen utálni az Intelt, vele együtt pedig az Ultrabookokat, de az új kategória nagy előnyére vált, illetve válhat a notebookgyártóknak. Előbb-utóbb a gyártók is rájönnek, hogy a felhasználók egyre inkább azokat a hordozható gépeket keresik, melyek méretüknél fogva elősegítik, nem pedig akadályozzák a hordozhatóságot. Természetesen a tervezőket és a marketingeseket sem ejtették a fejükre, hiszen eddig is tudtak vékony laptopokat gyártani, de ezek többnyire kisebb példányszámban, zsíros felárral kerültek a piacra.

Az Ultrabook megjelenése a felszín alatt alaposan felforgatta a gyártók gondolkodásmódját, hiszen az ebbe a kategóriába szánt laptopok jóval olcsóbbak, mint az említett prémium kategóriás termékek. Ráadásul az Ultrabookokkal folytatott játék közben a vállalatok ráébredtek arra is, hogy az Intel hivatalos Ultrabook minősítési eljárását, ezáltal a drága anyagokat és technikai mellőzve tudnak még olcsóbb, úgynevezett ultravékony notebookokat tudnak készíteni. Ez utóbbiak elfoglalhatják a helyüket a belépő szinten, vagy egy picit magasabb kategóriában, míg az „Ultrák” mehetnek a középső- és felsőházba.

Ezek után az átlagos vásárlónak nehéz lenne megmagyarázni, hogy a hasonló méretekkel rendelkező, de legalább kétszer drágább prémium kategóriás notebook miben képes többet nyújtani a hétköznapi használatban, mint egy Ultrabook. Ezzel a kissé kifordított gondolatmenettel persze nem azt akarjuk mondani, hogy nincs értelme a prémium kategóriának, hanem sokkal inkább azt, hogy java részben az Ultrabookoknak köszönhetően (és annak minden hátránya ellenére) egy olyan extrához jutottunk az alsóbb szegmensben, melyek jellemzően a prémium kategória egyik ütőkártyája volt, ez pedig a jobb hordozhatóság.


[+]

És itt jön képbe az Acer Aspire V5 notebookcsalád, amiről a bejelentéssel egyidőben beszámoltunk, most viszont pontosabb információkkal és saját képekkel is rendelkezünk. Amint azt korábban említettük, a V5 család 11,6/14/15,6"-es méretű gépekből áll össze, ezek vastagsága pedig mindössze 21/21/23 mm, tömegük pedig rendre 1,38-1,5 kg, 2,1 kg és 2,3 kg lesz. Ezek az értékek a manapság kapható, alacsonyabb árfekvésű normál notebookokhoz képest jónak mondhatók, sőt, a 15,6"-es V5 csak 0,2 kg-mal nehezebb, mint a nemrég tesztelt és szintén 15,6"-es Acer Aspire M3 Ultrabook.


[+]

Hozzánk is ebben a méretkategóriában érkezett a V5 egy mintapéldánya, ami tény, hogy hordozhatóság szempontjából nem éppen a legérdekesebb, de ennél a modellnél üdvözölhetjük először az üvegszálas házat, melyről esett már szó korábban, mint az Ultrabookok drága alumíniumborítását helyettesítő anyagról. Úgy tűnik, a kinézettel kapcsolatos előzetes aggályok jórészt feleslegesnek bizonyultak, tulajdonképpen a műanyaghoz képest első látásra fel sem tűnik a különbség.


[+]

A fedél sarkainak illesztésén lehetne még egy leheletnyit finomítani, de ne felejtsük el, hogy mintapéldányról van szó, melyek nem feltétlenül a minőségi összeszerelésről híresek, sokkal inkább előzetes demonstrációs célokat szolgálnak.

Az aggodalom másik tárgya a melegedés volt, tekintve, hogy az alumíniumhoz képest az üvegszál némi hátrányban van hőleadás és hőelvezetés terén, de erre a kérdésre egyelőre nem tudunk válaszolni, ugyanis a gépben egy olyan processzor dolgozott, ami nem lesz a kínálatban, így ezt felesleges lett volna lemérni.


[+]

További jó hír, hogy az akkumulátor a V5 esetében nem beépített, hanem hagyományos módon cserélhető, így – a hordozhatóság rovására – egy nagyobb kapacitású darabra is ki lehet cserélni majd, ha erre van igény. Sok más területet vizsgálva a V5 nem tagadja meg mivoltát, a billentyűzet és touchpad elrendezése, kivitelezése magán hordozza a gyártó új termékeit jellemző jellemvonásokat. Ugyanígy a kijelző is maradt fényes felületű, viszont minden méretkategóriában 1366x768 pixel felbontású lesz.


[+]

A 11,6", 14" és 15,6"-es méretű V5-ösök júniustól lesznek elérhetők 17 W-os TDP osztályba sorolt Intel Celeron 877 (11,6"), Pentium 967 (11,6", 14", 15,6") és Core i3-2367M (14", 15,6") processzorokkal, 4 GB memóriával, legalább 500 GB-os merevlemezzel, Windows 7 operációs rendszerrel és opcionálisan NVIDIA GeForce GT 620M jelzésű dedikált GPU-val. Fontos megjegyezni, hogy utóbbi termék sajnos nem a Kepler generáció tagja, hanem még a Fermi alapjait kamatoztató GF108-as lapkára épül. A V5 sorozat ára 130 000 forintról indul, de később Linux operációs rendszerrel ez az ár még lejjebb mehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények