A világ első nagy fényerejű, higanymentes projektora

Manapság a 2000 ANSI Lumennél nagyobb fényerejű projektorok esetében nagynyomású higany lámpákat alkalmaznak. Mint helyettesítő fényforrás, a káros anyagnak minősülő higany nélküli LED vagy lézer megoldások már komolyan felmerültek a projektorok következő generációjánál. Azonban ez ideáig nagy fényerejű zöld LED-et vagy lézer fényforrást még nem nagyon gyártottak nagy mennyiségben, így ezeket csak kisméretű, csekély fényerejű termékekben használták.

A Casio, mint ennek a vonalnak az egyik pionírja, kifejlesztett egy teljesen új, félvezető-alapú fényforrás technológiát. A három alapszínt a következő módszerrel állítják elő: a vöröset vörös LED-del, a kéket kék lézerrel, a zöldet pedig a kék lézer és a foszfor kölcsönhatásának eredményeként hozzák létre.

A Laser & LED névre hallgató, hibrid technológiával felvértezett „könnyű és zöld” koncepcióra épülő projektorok 2000-3000 ANSI Lumen fényerő megteremtésére képesek tehát higanylámpa alkalmazása nélkül, amellyel a gyártó szerint kiérdemelték a következő generációs projektor titulust.

A mindössze 43 milliméter vastag, 2,3 kilogramm súlyú, A4 méretű termékeket elsősorban üzleti felhasználóknak ajánlják. Azaz a házimozizás helyett inkább a prezentációk segédeszközeként jöhetnek számításba. A nagylátószögű, kétszeres optikai zoomot biztosító lencserendszer elméletileg lehetővé teszi a projektor szabad elhelyezését, legyen szó kis tárgyalóról vagy nagy előadóteremről akár. A húszezer órás élettartamú fényforrással rendelkező termékek a bekapcsolás után nyolc másodperccel már teljes fényerejű képet sugároznak, így valóban pillanatok alatt üzembe helyezhetők.

A projektorcsalád egyes tagjain helyet kapott egy USB port is, így nincs szükség számítógépre az előadás megtartásához, és ezek képesek a vezeték nélküli hálózati kommunikáció megteremtésére. Így elérhetővé válik egy projektortól távoli, akár négy működő PC-t használó konferencia megjelenítése is. Az 1024x768 (XJ-A130, XJ-A135, XJ-A140, XJ-145, XJ-150, XJ-155) és 1280x800 (XJ-A240, XJ-A245, XJ-A250, XJ-A-255) képpont felbontással működő Casio projektorok elméletileg igen rövid időn belül Magyarországon is elérhetők lesznek, de az árukról egyelőre még nem lehet konkrétumokat tudni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Casio

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés