A zSpace elkészítette az első, iskoláknak szánt teljes VR rendszert

A zSpace talán nem ismerős az olvasóink számára, de egy olyan cégről van szó, amely már jó ideje jelen van a virtuális valóságot kínáló kijelzők piacán. Többek között a HP Zvr is erre a technológiára alapoz, és persze magát a rendszert a professzionális területeken is használják. A zSpace viszont egy ideje már komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a technológiát az oktatásban is bevessék, de ezt sajnos bonyolult kivitelezni. Még a HP Zvr Virtual Reality Display sem hozott akkora áttörést, mert a kijelző mellé még szükséges volt egy PC is, amihez külön kellett terméktámogatást kérni. Ha egy intézmény nem sajnálta rá az időt és a pénzt, akkor megoldható volt a dolog, de a legtöbb érdeklődő valami egyszerűbbet szeretett volna.

A ISTE 2015-ön éppen emiatt mutatkozott be a zSpace for Education. A cég koncepciója pont az egyszerűség volt, vagyis az igényeket meghallva egy olyan rendszert készítettek, amely készre van szerelve, be van kalibrálva, adott lesz hozzá a terméktámogatás, így csak használatba kell venni. Ez az első olyan termék, amely kvázi egybegép formájában kínálja a teljes virtuális valóság élményét a zSpace technológiájára építve.

A működés természetesen nem változott, így egy jó minőségű sztereó 3D-s hatást kapnak a felhasználók, illetve jelen esetben a nebulók. A térbe kivetülő sztereó 3D-s képet vagy inkább modellt a felhasználó tulajdonképpen mozgathatja a mellékelt tollal. Erről a kijelzőkeretbe épített szenzorok gondoskodnak, amelyek nyomon követik a felhasználó interakcióját és aszerint módosul a képi tartalom. Az oktatásban nyilván ennek lényeges szerepe lehet, hiszen nagyon jól lehet vele szemléltetni számos tananyagot, amelyről a fenti videó tanúbizonyságot is ad.

A zSpace a konfigurációról csak annyit árul el, amennyit szükségesnek gondolnak, így gyakorlatilag csak azt tudni, hogy egy AMD FirePro W5170M dolgozik benne. Az ISTE 2015-ös rendezvényről azonban kiderült, hogy a virtuális valóságot az AMD LiquidVR csomagja biztosítja, és a zSpace csak ezért a szoftverkomponensért választotta az említett professzionális VGA-t. A termék gyártását egyébként a Foxconn oldja meg, és a rendszer alapja egy Intel Core processzor, de azt sajnos nem tudtuk meg, hogy pontosan melyik típus.

A zSpace for Educationhöz számos szoftver igényelhető, mint például a zSpace Studio (K12), a zSpace Newton’s Park, a zSpace Franklin’s Lab, a Cyber Science 3D, a Corinth, a Designmate Eureka.in, illetve a Leopoly. Az intézmény tehát kiválaszthatja, hogy mire van szükséges, és természetesen mindegyik használja a LiquidVR-t, így a tanulók alacsony késleltetésű élményben részesülnek. Az intézmények alkalmazottjainak még tréninget is tart a zSpace, amely három opció közül választható ki.

A zSpace for Education csomagot magától a gyártótól lehet rendelni az iskoláknak. Az ár nagyon függ a megrendelt mennyiségtől, illetve a hozzájuk kért szoftverektől és tréningektől. Annyi biztos azonban, hogy a ma elérhető opciók közül ez a legolcsóbb alternatíva. A teljesen házon belüli terméktámogatás miatt talán a legjobb is.

Előzmények

Hirdetés