Vizsgálat indul az AMD ellen

Röviddel az AMD bejelentése után, mely szerint két abu-dzabi illetőségű befektetési csoport segítségével kiszervezik a félvezetőgyártást a cég profiljából, az Intel ügyvédei vizsgálatot indítottak a cég ellen. A két gyártó között több keresztlicensz-szerződés is él, melyek közül a legelső 1976-ban köttetett. Azóta több megállapodás is született, melyek lehetővé tették, hogy felhasználhassák egymás szabadalmaztatott módszereit.

Ezek közül az egyik legfontosabb az x86-os mikroprocesszor gyártásának a joga; ezt a keresztlicensz-szerződést legutóbb 2001 májusában újították meg. A dokumentumot Craig Barret és Hector Ruiz hitelesítette aláírásával, és 2011. január elsejéig érvényes. A szellemi tulajdon felhasználásáért cserébe az AMD minden egyes legyártott és értékesített processzor után díjat (összege nem publikus) juttat el az Intel részére, továbbá beleegyezett abba, hogy a dokumentum lejárta előtt egy évvel újratárgyalják a benne foglaltakat. A megállapodás egyik, és talán legfontosabb kitétele az, hogy senki nem szerezhet 50%-nál nagyobb tulajdonrészt az AMD-ben, különben azonnal érvényét veszti.

Az Intel szóvivője, Chuck Mulloy kijelentette, hogy meg fogják vizsgálni az ügyet, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy szellemi tulajdonukat, ezáltal a részvényeseiket megvédjék. Arra kérte az AMD-t, hogy hozza nyilvánosságra az ügylet részleteit, de ennek a másik fél egyelőre nem tett eleget.

Az AMD szóvivője, Drew Prairie a Computerworldnek tett nyilatkozatában elmondta, hogy gondosan és körültekintően cselekedtek, hogy az ezekben a szerződésekben foglaltak ne sérüljenek a kettéválás végrehajtása során. „ Minden keresztlicensz-szerződést figyelembe véve jártunk el, hogy biztosak lehessünk benne, a The Foundry képes lesz az összes AMD termék gyártására”. Hozzátette azt is, hogy nem állt szándékukban megkeresni az Intelt ezzel kapcsolatban, míg a kettéválásról meg nem állapodnak, és egyelőre az Intel sem kereste fel őket.

Előzmények

Hirdetés