A Valve a CES-en mutatja be a Steam masinákat építő partnereit

A Valve a prototípus Steam masina leleplezése után elárulta, hogy a januárban megrendezendő CES alkalmával bemutatják a végleges gépeket gyártó partnereket is. A hír hallatára sokan fellélegezhetnek, ugyanis messze nem aratott osztatlan sikert a prototípus dizájnja, de ezt úgy sem lehet majd megvásárolni, így ebből nem lehet gond. A Valve a partnerektől a piac lehető legjobb lefedését reméli, így az érintett cégek szabadjára engedhetik a fantáziájukat, illetve a platform szempontjából sincs megkötés, így lehet választani az AMD-t, az Intelt és az NVIDIA-t is, illetve a különböző processzorok keverhetők bármilyen VGA-val, de nyilván az IGP erejére is lehet támaszkodni a kifejezetten apró és alacsony fogyasztású gépek esetében.

A Valve egyébként egyik partnerével sem fog kivételezni, azaz minden Steam masinát egyenrangúnak tekint. Ezek között persze lényeges különbségek lehetnek, de itt csupán arról van szó, hogy nem lesz egy olyan termék, amit a Valve hivatalosan ajánl, míg a többi csak opció, hanem mindegyik megoldásra ugyanolyan értékes portékaként tekintenek majd. A cégnél előzetesen csak annyit mondotak, hogy óriási lesz a választék, így remélhetőleg mindenki megtalálja az árban, teljesítményben, fogyasztásban és szolgáltatásokban megfelelő modellt.

Az ár egyébként kulcskérdés lesz, és ez az a pont, amiért a Valve mindenkit egyenrangú partnernek tekint. A cég komoly árversenyt szeretne látni a gyártók között, mivel pontosan tudják, hogy ez az egyetlen esély a konzolok elleni harcban. Amíg ugyanis a Sony, a Microsoft és a Nintendo megengedheti magának, hogy az adott új generációs konzolt előállítási költség alatt kínálják, addig ez a Steam masinákra nem lehet igaz, mivel a gyártók a hardverek eladásából tesznek szert profitra. A Valve egyébként a SteamOS előtelepítéséért nem számol fel semmit, számukra csak az a lényeg, hogy a játékvásárlások továbbra is a Steam rendszeren keresztül történjenek.

Pár gyártót felkerestünk, hogy kiderítsük mégis mely cégek fognak Steam masinákat forgalmazni, de próbálkozásainkat nem koronázta siker. Ez persze várható volt, nem is számítottunk rá, hogy az érintettek önként bevallják a partnerkapcsolatukat a Valve-val. Azt azonban megtudtuk, hogy az OEM-ek látnak fantáziát a Steam masinákban, és a piaci viszonyokat, illetve a megcélzott vásárlóbázist tekintve úgy gondolják, hogy a 200-300 dolláros termékek lehetnek sikeresek, amelyek VGA nélkül, mindössze 50-80 watt közötti fogyasztással, továbbá apró és elegáns dizájnnak kielégítik a nappali szórakozásra vágyó hétköznapi játékosok igényeit.

A Valve egyébként elsődlegesen pont erre a vásárlóbázisra szeretné kivetni a hálóját, hiszen a hardcore PC-s réteg abból a szempontból érdektelen, hogy Windowson vagy SteamOS-en vásárolják meg a Steamről a játékot. Azokat a felhasználókat kell megfogni, akik a konzol vásárlásán gondolkodnak és elvágyódnak a Windows platform nyújtotta játékélménytől. A cél elérése érdekében a Valve eddig mindent hibátlanul csinál, és úgy néz ki, hogy a gyártók is vették a lapot, így a Steam masinák megtalálhatják a rést az olcsó androidos gépek és a három új generációs konzol között. Ettől független persze lesznek drágább modellek is, de az 1000-2000 dolláros gépek csak az eladások kis részét fogják kitenni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés