Utánajártunk mennyit változik az NVIDIA játékpromóciós rendszere

Az NVIDIA ezen a héten jelentette be a Prepare for Battle promóciót, amelynek keretében belül az egyes kiválasztott GeForce-okhoz ingyen játékot lehet választani. Hasonló akciók már régebben is voltak, tehát meglepetés senkit sem érhetett, viszont újítás, hogy ezúttal a megvásárolt termékhez kapott kupont máshogy kell beregisztrálni. A változásokkal az NVIDIA egyértelműen a kuponokkal való további kereskedést szeretné korlátozni, ugyanis ezeket nem erre szánják. Az azonban eddig nem volt tiszta, hogy mennyire lesz más az új rendszer, így utánakérdeztünk a frissített szabályoknak.

Első körben azt kell tudni, hogy megszűnnek a direkten beváltható játékkódok. A kapott kupont a GeForce Experience 3.2.2-es vagy újabb verziójával kell felhasználni. Ehhez be kell jelentkezni egy regisztrált felhasználóval a GeForce Experience szolgáltatásba, majd a kuponon található kód megadása után ki kell választani azt a játékot, amelyiket az adott felhasználó szeretne. Ezután a GeForce Experience program kérni fogja, hogy a felhasználó kapcsolja össze az adott áruházra vonatkozó profilját az NVIDIA adatbázisával, és a kiválasztott játék így kerül majd jóváírásra.

Látszólag ez pofon egyszerű, de a GeForce Experience szolgáltatás ellenőriz még pár egyéb tényezőt is. A kupont csak akkor lehet beváltani, ha megfelelő VGA dolgozik a gépben. Tehát a mostani Prepare for Battle promócióban szereplő játékokat csak olyan PC-vel lehet igényelni, amelyekben GeForce GTX 1070 vagy 1080 jelzésű VGA van. A hardver sorozatszámát azonban nem nézi a rendszer, tehát csak a VGA típusa számít. Fontos tényező azonban, hogy az ingyen játék regisztrációja régiózáras, vagyis minden földrajzi terület meghatározott kuponkódokat kap. A GeForce Experience szolgáltatás a bejelentkezéskor le fogja kérdezni a felhasználó aktuális földrajzi tartózkodási helyét, és ha az nem egyezik a beütött kód meghatározott régiójával, akkor program nem fogja engedni a kupon felhasználását. Ez rendkívüli mértékben korlátozza majd a kuponoknal való világszintű kereskedést, ugyanakkor kellemetlenséget okozhat a szürkeimport esetében, illetve a sokat utazó felhasználóknak is figyelni kell, hogy a kupon tényleges beváltása földrajzilag hol történik meg.

A szürkeimport visszaszorítása egyébként egy fontos cél az NVIDIA számára, mivel nagyon sok kereskedő nem a hivatalos csatornákat használja a termékek beszerzésére. Ennek persze jó oka van, mivel a szürkeimport alacsonyabb árakat eredményezhet, ami jót tesz az üzletnek, viszont az NVIDIA-nak minden országban fontos az ottani hivatalos disztribútorok védelme és támogatása, így megpróbálják egy új módszerrel segíteni a működésüket, és bizonyos hátrányokkal sújtani a szürkeimportot.

A kuponokkal való teljes kereskedelmet egyébként nem tudják megtiltani, viszont a hardverekkel való szorosabb kapcsolat már korlátozza a potenciális vásárlóbázist, míg a régiózár bizalmatlanságot fog eredményezni, hiszen a vásárló előre nem tudja, hogy az adott kupon milyen földrajzi területen váltható be. A hivatalos csatornákon történő vásárlás során egyébként különösebb változást nem fog tapasztalni a felhasználó, leszámítva a regisztráció eltérő menetét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés