Megfogta az AMD, Kínának szánt AI gyorsítóját az USA

Az Instinct MI309 a friss exportkorlátozásokat kerülte volna meg, de túl egyértelmű volt a szándék.

Még az elmúlt év őszén írtunk arról, hogy szigorít az AI gyorsítók Kínába történő exportálásán az USA, amely ellen a gyártók láthatóan nehezen tudnak védekezni. A szóban forgó piacon érdekelt cégek próbálják megkerülni a jelenleg meghozott limiteket, de teszik ezt viszonylag kevés sikerrel. Az NVIDIA több új gyorsítót is tervezett a háttérben, de ezek még nem jelentek meg, a híresztelések szerint azért, mert az USA nem adta meg rájuk az exportengedélyt, enélkül pedig nincs értelme kiadni őket.

A Bloomberg riportja szerint most ugyanebbe a problémába futott bele az AMD, ugyanis az Instinct MI300 kapcsán terveztek egy MI309-es verziót, amit megpróbáltak az USA által megszabott limitek alá butítani, de úgy tűnik, hogy a szigorú rostán ez se ment át.

Minden bizonnyal az AMD is kiszámolta, hogy hol van az a határ, ami alapján papíron nem lenne licencköteles az adott fejlesztés exportja, de az USA úgy néz ki, hogy a meghozott szabályozás nyilvánvaló megkerülésére tett kísérleteket is lelövi. Ergo papíron hiába felelne meg elviekben egy termék, ha azon látszik, hogy csak a korlátozást próbálja megkerülni a cég, akkor nem fogják megadni a Kínába való exportálására az engedélyt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés