Tovább emelkedhetnek a memóriaárak

Egy ideje már emelkedik a RAM ára, és úgy tűnik, hogy ez a trend egy ideig még így marad: Pei-Ing Lee, a Nanya Technology elnöke szerint például 2017 utolsó negyedévében várható csak az árak stabilizációja. A szakember szerint a globális piacon a DRAM iráni kereslet a második negyedévben is meghaladja majd a kínálatot, és ez az árfelfújó hatás csak a harmadik negyedévben mérséklődhet.


[+]

A további folyamatok ugyanakkor attól függenek majd, hogy a nagyobb szereplők milyen tőkeberuházásokat tudnak megvalósítani, és ezek miként befolyásolják a gyártási kapacitást. A Nanya Technology terveiben például szerepel az áttérés a 20 nm-es technológiára az első negyedév végén, ami önmagában kockázatot jelent a termelési kapacitás szempontjából, hiszen az új technológiával csak a második negyedév vége, harmadik negyedév eleje táján tudnak teljes sebességgel dolgozni. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2018-ra már havi 30 ezer 12 hüvelykes ostyát tudnak gyártani 20 nm-es csíkszélességgel, miközben a 30 nm-es gyártást is havi 30 ezerre viszik le.

Azóta történt

  • Drágul a DRAM

    A DRAMeXchange jelentése szerint tavaly szeptember és október között 20 százalékkal drágultak a DRAM modulok, és ez a trend idén sem változik.

Előzmények

Hirdetés