Törölte két fejlesztési projektjét az NVIDIA?

A The Inquirer című informatikai bulvárlap értesülése szerint az NVIDIA leállította NV48 és NV50 kódnéven futó grafikus processzorai fejlesztését. A korábbi hírek szerint az NV48-at ez év utolsó negyedében jelentették volna be hivatalosan, szállítását pedig 2005 elejére tervezték. A GPU a csúcskategóriát képviselő GeForce 6800 Ultra teljesítményét lett volna hivatott tovább fokozni, azonban – mérlegeli a The Inquirer – az elérhető előny nem állt volna ésszerű arányban az új lapka bevezetésének költségeivel.

Meglepőbb az NV50 törlése, hiszen erre nem csupán a meglévő architektúrára épülő, tuningolt GPU-ként tekintettek, hanem egy új chipgeneráció első hírnökeként. A döntés hátterében egyesek szerint az állhat, hogy a gyártóknak egyre nehezebb megbirkózniuk a bonyolult felépítésű, igen sok tranzisztort tartalmazó áramkörök egyre nagyobb órajeleken való üzemeltetésével.

A két fejlesztési projekt befagyasztásának tényleges okai egyelőre homályban maradnak, ám több kommentátor is rámutat, hogy az NVIDIA nem várja ölbe tett kézzel a kanadaiak újabb fejlesztései, többek között a nemrég bemutatott R480 és R430 kódnevű lapkák sikereit. A kaliforniai gyártó NV47 kódnéven emlegetett, 2005 első félévére várt chipje állítólag már 24 pixel-futószalagot fog tartalmazni, s nem szabad elfeledkezni a grafikus teljesítmény növelésének az SLI technológia által kínált – költséges, ám hatékony – lehetőségéről sem.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés