Több fronton is belehúz a Samsung

Nagy sikert aratott az IFA 2010-re kilátogató felhasználók körében a Samsung frissen bemutatott, Galaxy Tab névre keresztelt terméke. A dél-koreai óriáscég bízik az üzleti sikerben is, ám számos új fejlesztésen is dolgoznak, amelyek többsége hamarosan bevetésre kerül.

Kétségtelen, hogy a Galaxy Tab processzora gyors, de nem a leggyorsabb. Ezt a címet egyelőre az NVIDIA Tegra 250 néven ismert fejlesztés birtokolja, melyre számos ősszel megjelenő termék épül majd. A Samsung egyelőre a mérhetetlenül alacsony fogyasztást tartotta fontosnak a saját SoC lapkája esetén, de 2011-ben érkezik az Orion kódnevű chip, ami már méltó vetélytársa lehet a nagyobb teljesítményű konkurens megoldásoknak. A 45 nm-es gyártástechnológiával készülő SoC természetesen több energiát is követel a Samsung jelenlegi fejlesztéséhez viszonyítva, de az újdonság már két ARM Cortex-A9-es processzormagot alkalmaz, melyek 1 GHz-es órajelen üzemelhetnek. A másodlagos gyorsítótár mérete 1 MB lesz, míg a grafikus mag ötször gyorsabb lehet a Galaxy Tabben alkalmazott IGP-nél.

Az Orion támogatni fogja a Full HD felbontású videók gyorsítását, ami manapság alapképességnek tekinthető. Az adattárolást NAND flash vagy moviNAND memóriára lehet bízni, de az ARM-os netbookok piacán az SSD vagy a HDD is opció lehet. A rendszermemória az LPDDR2 vagy a DDR3 szabványra épülhet. A SoC támogatni fogja a HDMI interfészt is, és képes lesz az alapkijelző mellett egy másik megjelenítő egyidejű meghajtására is. A Samsung az Orion mintáit az év végére ígéri az érdeklődőnek, így az új lapkára épülő termékek leghamarabb 2011 tavaszának végén láthatnak napvilágot.

A felsőkategóriás okostelefonok terjedésével a beágyazott rendszerekbe szánt moviNAND lapkák gyártása is felpöröghet. A Samsung már gyártja a 8 GB-os megoldást a partnerek számára. A chip 32 gigabites NAND flash modulokat alkalmaz, melyek 32 nm-es gyártósorokról kerülnek le. A termék megfelel az e-MMC 4.41-es verziójú specifikációknak, ami alacsony írási és olvasási késleltetést tesz lehetővé. A vállalat a 16 GB-os memórián is dolgozik, ami szintén rendelhető lesz az őszi hónapokban. A 20 nm-es gyártástechnológia bevezetése is a küszöbön áll, így az új eljárással készült NAND flash modulokat rejtő moviNAND chipek mintái még idén elkészülhetnek. Természetesen a tömeggyártásra 2011-ig várni kell.

A DRAM piacon is frissít a vállalat. A LPDDR2 szabványra épülő memóriák szegmense 1066 MHz-es effektív órajelen üzemelő lapkákkal bővül, amelyek a Samsung állítása szerint 1,2 V-on is üzemképesek. Ez az érték meglehetősen jónak számít a DDR2 1,8 V-os feszültségéhez viszonyítva, így az új chipek főleg a mobil termékek piacán kapnak majd helyet.

A grafikus kártyákon használt GDDR5-ös memóriák szegmensét is felpörgeti a gyártó. A 46 nm-es gyártástechnológián készülő, új memóriachipek a 7 GHz-es effektív órajelet is elérik. A feszültségük 1,35 és 1,5 V között lehet függően a kívánt teljesítménytől. A Samsung nagy harcban lesz a Hynix korábban bejelentett megoldásaival, hiszen az AMD a Radeon HD 6000 sorozat esetében a tempós GDDR5-ös memóriákra szeretne építeni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés