Tényleg jön a Valve konzolja

Korábban már rengeteg pletyka keringett a médiában a Valve konzoljáról, melyet köznyelven csak Steam Box néven emlegetnek. Gabe Newell a Kotaku számára adott interjú során érdekes kijelentéseket tett, amivel gyakorlatilag elismerte a hardver létezését, de arról nincs adat, hogy mikor érkezik, mi lesz benne, és hogy mi az igazi neve.

A Steam nevű játékdisztribúciós platform legutóbb a Big Picture módot vezette be, mint komoly újítást, amivel egyértelműen a nappalik meghódítása a cél, hiszen a képi dizájn nagyobb tévékhez való optimalizálásáról van szó. Ez azonban csak az első lépés egy nagyobb terv felé. A Valve aktuális célja, hogy megértsék, miképp működhet a PC hatékonyan a nappali részeként. Gabe Newell szerint a Big Picture mód a vártnál nagyobb siker, és a Linux felé való nyitás nagyobb flexibilitást ad a Valve számára a saját hardver fejlesztésénél. A vállalat elnök-vezérigazgatója számít arra, hogy 2013-ban több cég is olyan PC forgalmazásába kezd, amely kifejezetten a nappalit célozza meg, ezzel a szórakozás válik az elsődleges szemponttá. A Steam Big Picture módjának ezen a ponton nyert ügye van, hiszen kifejezetten a nagy tévékhez optimalizálták, így ha a gyártók valóban erre indulnak, akkor a Steam sokat nyerhet.

Gabe Newell szerint a saját hardverük viszonylag zárt rendszer lesz, így komolyabb flexibilitáshoz továbbra is lehet PC-t használni. A Valve koncepciója, illetve maga az a kijelentés, hogy több cég is egyedi PC-vel célozná meg a nappalit, nagyon érdekes jövőképet vázol fel. Manapság egyre többet lehet hallani a hagyományos értelemben definiált PC végéről. Természetesen valószínűtlennek tűnik, hogy eltűnne az igény az egyénileg összerakott konfigurációkra, hiszen a hardcore játékosok számára ez fontos piac, illetve maga a PC, mint munkaeszköz jelentős szereppel bír. Az viszont nem kétséges, hogy a nappalikba nehéz betörni egy szórakozásra fejlesztett hagyományos PC-vel, így ebből a szempontból a beágyazott rendszerek sokkal életképesebb alternatívát kínálhatnak. Ezt már ma is lehet tapasztalni, hiszen jellemző, hogy DVD-zni DVD-olvasót vásárol a felhasználó, de akár említhetnénk ezt a példát a Blu-ray szabvánnyal is, vagy felhozhatók a set-top boxok. Ezek azonban speciális feladatokra kialakított célrendszerek. A beágyazott PC-kkel az egész koncepció jóval általánosabb lehet, így egyetlen gép képes minden opcionális célhardvert kiváltani.

A Valve saját hardvere is valószínű, hogy ezt az utat szeretné követni, illetve a konzolgyártók is egyre több szolgáltatással teszik vonzóbbá az aktuális rendszereket, és az új fejlesztések is általánosabb irányba tartanak. Ha igaz, hogy a Valve mellett még több cég is hasonló koncepción gondolkodik, akkor igazán érdekes változásokra van kilátás a nappaliban az elkövetkező évek során.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés