SiS 635 és SiS 735-ről bővebben

Előző híreink egyikében már egyszer örültünk a SiS legújabb DDR DRAM-ot támogató alaplapi chipkészleteinek (SiS 635 és SiS 735). Most szeretném egy kicsit kibővíteni előző híradásunkat egy pár műszaki adattal.

A SiS 635-öt PIII és Tualatin, a SiS 735-öt Athlon és Duron processzorok támogatására készítették fel. Mindkét chip nyitott architektúrájú, ami azt jelenti, hogy a North és South Bridge egybe van integrálva az ezeket összekötő Multi-threaded I/O Link-kel, ami egy nagy sebességű busz. Ez a busz kilencszer nagyobb sávszélességet biztosít, mint a hagyományos PCI busz, azaz 1,2GB/sec-ot a 133MB/sec szemben. Megteremti az összeköttetést a PCI busz, a North és South Bridge között. Ez jelentősen felgyorsítja a perifériák közti műveleteket. A többi jellemzőjében nem igazán hordoz nagy újításokat (kivéve persze a DDR DRAM támogatást), ezért ezek közül is csak az érdekesebbeket említem meg.

  • DDR266, DDR200, PC133 SDRAM támogatása, max 3 DIMM modult képes kiszolgálni
  • 4x AGP, ami fast write üzemmódban is használható
  • ATA/100
  • Kettő integrált USB vezérlő, amely max 6 USB portot képes kiszolgálni
  • AC’97 audio/modem contoller

A chipek -nem meglepő módon- 0,18 mikronos technológiával készülnek. A SiS 635-öst decemberben még tesztelik egy kicsikét, és ha minden simán megy, a tömeggyártást 2001 februárjában kezdik. A SiS735-sel ugyanez a helyzet, csak minden időpontot egy hónappal el kell csúsztatni. Az előzetes tervek szerint az ár 10K-s rendelés esetén 27 dollár (8000Ft) lesz. A VIA, AMD és az Intel kiélezett harcába még egy komoly versenyző jelentkezett, hogy mi lesz ennek a vége? Talán árháború? Rendben.

További információk a SiS honlapjáról érhetőek el.

Azóta történt

  • ECS K7S5A

    Húszezer nettó, és egyben a leggyorsabb fogható AMD DDR "cucc"...

Hirdetés