Kábelmentes és szélessávú hálózatot ígér a Project Taara

Az Alphabet már tervezett is egy prototípus implementációt, ami az infrastrukturális szempontból elmaradt területekre is eljuttathatja az internetet.

Bár Európában élve ez nehezen elképzelhető, de a világon elég sok olyan lakott terület van, ahol a világhálóhoz való csatlakozás kiépítése igen nagy nehézségekbe ütközik. Ennek oka az adott térség infrastrukturális fejletlensége, azaz egyszerűen túl nagy nehézségekbe ütközne a vezetékek telepítése.

Az Alphabet azonban tervezett egy olyan prototípus implementációt, amely Project Taara nevű fejlesztésre épít, és pont azt a problémát kezeli, ami miatt az egyes területekre nem lehet eljuttatni a szélessávú internetet.

A koncepció a vezeték mellőzése, ez ugyanis a fő akadály, és sok helyen terepviszonyok sem ideálisak. A megoldást a – mára kivégzett – Project Loonhoz tervezett, Free Space Optical Communications technológia adhatja, amely több adóvevőre épít, és ezek kommunikálnak egymással optikai interfész segítségével. Két ilyen egység akár 10 km-re is telepíthető egymástól, és a technológia annyira pontos, hogy ilyen távolságon belül a kibocsátott lézer eltalál egy 5 cm átmérőjű célt. A lézer erőssége is változtatható, amivel reagálni lehet az aktuális környezeti viszonyokra, illetve 5 fokos szög erejéig a rendszer automatikusan korrigálja magát, hogy megfelelő legyen a kapcsolat.

Project Taara adóvevőProject Taara adóvevő Project Taara adóvevő (forrás: X Development) [+]

A prototípus implementáció két afrikai várost kötött össze, Kinshasát és Brazzaville-t, amelyeket elválaszt a Kongó folyó, így ez egy ideális terep volt a tesztre. 20 napnyi tesztadat alapján 700 TB-nyi információ utazott az egymástól 5 km-re fekvő adóvevőkön, miközben a jel 99,9%-ban rendelkezésre állt. Utóbbi nagyon komoly eredmény egy olyan vezeték nélküli kapcsolattól, aminek a teljesítménye 20 Gbps környékén van.

A rendszer indiai telepítése

A Project Taara legnagyobb előnye, hogy olcsón hidalhatók át vele nagy távolságok, és eközben a teljesítmény tekintetében kell jelentős kompromisszumokat kötni. Egyébként a rendszert Indiában már korábban bevetették, de ott viszonylag kis terhelésnek volt kitéve, a mostani teszt során viszont nagyon nagy adatmennyiséggel is jól vizsgázott.

A fentieken túl nem kizárható, hogy a sűrűn beépített városokban is olcsóbb lehet a Project Taara alkalmazása a kábelezés helyett.

Előzmények

Hirdetés