Félig fényképező, félig távcső, mindenestől Zeiss

A nemrég megrendezett 2008-as Photokina kiállításon a Zeiss különleges készüléket mutatott be. A PhotoScope 85 T* FL egy kicsit távcső, egy kicsit fényképezőgép, de mindenekelőtt kitűnő szerkezet a kültéri fotózásra és az égbolt csodáival való találkozásra.

Sporttávcső oldalról nézve a 15x-45x nagyításához szokatlanul nagy, f2.4-f3.3 fényerő adódik, és mindössze 5 méteres közelpont. Szokatlan számok ezek így együtt, ráadásul mindössze 2990 gramm az egész szerkezet.
Mindehhez a Zeiss legendás T* tükröződésmentesítő rétege párosul, és számos rendkívül kitűnő optikai tulajdonságokkal bíró fluorit lencsetag. Optikai oldalról tekintve tehát garantálható a minimális színhiba, és a borotvaéles kép.

Ha már fényképező: nézzük meg a PhotoScope 85-öt a másik oldalról. A gyártó szerint a 7 megapixeles CCD érzékelő alacsony zajszinttel rendelkezik, amely tulajdonságára szükség is van, ha csillagászati megfigyelésre szeretnénk használni.

Tudja is a Bulb, azaz tetszőlegesen hosszú záridőt, bár konkrétum még nincs ennek maximális hosszáról. A legrövidebb záridő egyébként 1/2000 másodperc, tehát akár vadászatra, madármegfigyelésekre is kitűnően alkalmas a masina. Az érzékenység ISO 50-től indul, felső határa még nem ismert, az oldalán elhelyezkedő, kihajtható-forgatható 7.5 centiméter átlójú OLED kijelzőt pedig nemcsak az élőkép megtekintésére használhatjuk, hanem azon végezhetjük el a beállításokat, beleértve természetesen a fehéregyensúly beállítását is.

A dolog szépsége az, hogy ezen beállításokhoz nem szükséges közvetlenül a gépen állítgatni, stílusosan és nagyon hasznosan minden funkciót irányítani lehet egy infravörös távkioldó segítségével. Hogy miért hasznos ez? Azon kívül, hogy nem mozdul be az állvány a beállításoknál, még az expozíció ideje alatt sem fog. Egy kicsit sem, ugyanis nincs benne semmi mechanikus alkatrész, nem csapkodja a tükröt, mint egy digitális tükörreflexes fényképező. Tehát egy stabil állvány, egy PhotoScope 85, a távkioldó, és nincs bemozdulás, hacsak a téma el nem mozdul. Persze ilyen gyakran előfordul, de az már nem a készülék hibája.

A kész felvételek SD kártyán tárolódhatnak (reméljük az SDHC kompatibilitás csak véletlenül maradt ki a specifikációkból), az áramellátásról pedig egy Li-Ion akkumulátor gondoskodik.
Ezen felül időjárásálló is a cucc, tehát egy pár csepp eső elvileg nem árt neki.

Előreláthatólag 2009 tavaszán/nyarán találkozhatunk vele a boltokban, addig is itt egy ízelítő videó a prototípusról:


Hirdetés